ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

международен семинар по танцова композиция и импровизация със Зорница Стоянова

10:00ч. 22.07.2021 ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

Зорница Стоянова (САЩ /РБ) е награждаван хореограф и импровизатор с по-вече от 20 години практика в танцовата импровизация за сцена. Присъединете се за едноседмичен семинар и разработка на най-новия и проект Брутална истина в София, България. Като част от семинара, ще има отворен Джем (JAM) на 23ти юли вечерта, както и отворено представяне на работния проект Брутална истина на 24ти юли вечерта.

Сутрешни класове от понеделник до събота 10:00ч - 13:00ч
През цялата седмица ще работим със сетивното тяло, разширявайки вниманието и осезанието си към нас самите и един към друг. Започвайки от соло танц, ще работим към спонтанното създаване на дуети, трио и ансамбли. Зорница Стоянова ще предложи дългогодишния си опит от "Възникващата импровизация"( Emergent Improvisation) както и от "Композиционна импровизация", разбира се с акцент върху изпълнението за сцена (пърформанс). Заемайки от учителите си Дебора Хай и Мег Стюарт, Стоянова ще сподели своята визия за: поетиката на тялото; импровизационната композиция която използва спомени и памет; композиране на тялото използвайки спонтанно говорене/пеене/текст; както и динамиката на властта между танцьори и публика.
Всичко това с фокус върху изследване на присъствието на сцената за един изпълнител, и развитие на техники и възприятия за възможно най-истинско/честно изпълнение.
Списък с инструменти и методики, които ще разгледаме:
Тялото и пространството – работа с вътрешната архитектура на тялото и външната изградена от човека архитектура за изграждане на танцови фрази.
Работа тяло и с глас – пеене, спонтанен говор, декомпозиция на езика.
Динамиката на властта между танцьорите и публиката, и нейната връзка с насочването на вниманието на танцьора към определена методика.
Използване на лицето и погледа за достигане до емоция – техники за деконструиране на емоция на сцената, или как да стигнем до автентично емоционално преживяване.
Работа с жест и поза като потенциал за смисъл – работа с клоунада и уязвимост на сцената.
Присъствието на сцената – както значи да практикуваш присъствие?

Работен проект Брутална истина (Brutal Honesty) пон. – съб. 14:00ч - 17:00ч
Бруталната истина е перформативна импровизационна практика използвайки спонтанен говор в танца. Той изследва идеята за не-цензуриране на себе си и разкриване на истините тук и сега. В сегашния ни свят, където „алтернативният факт“ все още е поговорка, а истината за каквото и да е трудно да се намери, тази практика поставя въпроса кое е реално, честно и вярно за индивида.
Чрез сесиите групата ще изследва използването на езика, използването на паметта, ще работим с фантазия и ще изследваме как и кога фантазията се превръща в явна лъжа. Ще играем игри в търсене на по-добро разбиране на връзките между истинността и лъжите. Това изследване ще бъде извършено в събота на 24 юли за обществеността.
За кого е този кеф:
Отворен за всеки над 18 години и всеки, който се интересува от танцова импровизация и композиция за сцена. Семинара ще се проведе изцяло на английски език и има за цел да привлече регионални (на Балканите и от Европа) танцьори, хореографи и други сценични артисти. Желанието на Зорница да работи с различни тела, произлиза от интереса й да представи обществото на сцената, за да може всеки да се огледа и припознае. Ако имате интерес, но се страхувате да се определите като изпълнители, моля включете се – добре дошли сте
Стипендиите ще се отпускат въз основа на финансова необходимост.
 
Колко струва този кеф:
Само сутрешните класове (общо 6 класа): 70 Евро / 140 лв.
Само проект за представление (общо 6 сесии и представление): 70 Евро / 140лв
И двете: 120 Евро / 240 лв.
Попълнете формата за записване: https://forms.gle/xYyGoutS62jCUGVU8
Предлагат се две пълни стипендии и две частични (½ от цената) стипендии. Програмата е създадена без външна финансова подкрепа цели да покрие разноските си. Като такава е субсидирана административно от БодиМелд - компанията на Зорница Стоянова.

График:
Понеделник - 19 юли до 24 събота
10: 00- 13:00 - Сутрешен час по импровизация
14:00 - 17:00 - Изследване на проект за брутална честност със Зорница Стоянова
Петък, 23 юли - 19:00 отворена импровизация JAM за местни танцьори и публика
Събота, 24 юли - 19:00 ч., Представяне на проект за изпълнение на Brutal Honesty.