ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ОСМО ИЗДАНИЕ НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „MASTER OF ART” – ПРЕЗ ФЕВРУАРИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА И СТАРА ЗАГОРА

3 Feb, 2023

Тази година ще изпреварим пролетта и ви каним на фестивал в София, Пловдив, Варна и Стара Загора в периода 10 февруари - 8 март. Фестивалът представя над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите Архитектура, Дизайн и мода, Изобразително изкуство, Музика и танц, Литература, Фотография, Театър и кино, Съвременно изкуство и Изкуство и власт.
Откриването е на 10 февруари (петък) от 18.00 ч. паралелно в кино „Люмиер“ (София), Lucky Дом на киното (Пловдив), Фестивален и конгресен център (Варна) и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ (Стара Загора). Филмът, избран да даде старт на фестивала, е италианската продукция „Ботичели, Флоренция и Медичите“ (реж. Марко Пианиджани). Традиционен партньор на фестивала е Националният дворец на културата, а билети за откриването в София в уютната зала на кино „Люмиер“ вече няма.

В същия ден от 20.00 ч. показваме и българския документален филм „Пеещи артисти“ с продуцент Игор Марковски. 55-минутна документална лента на режисьора Васил Стефанов в черно-бели и цветни кадри и стерео звук ни среща с популярни български изпълнители и актьори, сред които Орлин Горанов, Добрин Досев и Веселин Веселинов – Еко, Людмила Сланева и Герасим Георгиев – Геро, Симеон Владов и Гергана Стоянова, Мая Бежанска и Даниел Цочев, Койна Русева и Миро. Изборът на датата 10 февруари не е случаен – това е денят, в който голямата и толкова обичана българска актриса Татяна Лолова щеше да навърши 89 г. "Пеещи артисти" е последният творчески проект, в който тя участва, и отново ще бъде показан паралелно в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.
В основните дни на фестивала предстоят още филмите „Чарли Чаплин: Геният на свободата“ (16 февруари), „Маестро Енио Мориконе реж. Джузепе Торнаторе (12 и 17 февруари), Fuoco sacro. В търсене на свещения огън на пеенето (17 февруари), „Да танцуваш Пина“ (18 февруари), „Бунюел: Режисьор-сюрреалист“ (19 февруари), „Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди“ (23 февруари), „Името ми е Алфред Хичкок“ (24 февруари), „Геният на Джани Версаче 25 февруари, „Труман и Тенеси: Интимен разговор“ (26 февруари), „Линч/Оз“ (26 февруари), „Марсел Марсо: Изкуството на тишината“ (28 февруари), „Артуро Мари: Фотографът на папите“ (1 март).
Фестивалът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура", Национален филмов център, Италиански културен институт, Институт Сервантес, Гьоте-институт.
Фестивалът е част от Календара на Културните събития на Столична община. Наградата за най-добър български документален филм се осигурява от Държавен културен институт към МВнР, традиционен партньор на фестивала. Голямата награда Master of Art Aurubis Award отново се връчва от Аурубис България.
Пълната програма на фестивала по дни и кина може да свалите от https://masterofartfilmfestival.com/ или да потърсите в партньорските ни кина.
БИЛЕТИ и програма по места:
Кино "Люмиер": tickets.ndk.bg 
Дом на киното: siff.bg/bilet
Филмотечно кино "Одеон": на място
Културен център "G8": на място и резервации на тел.: 02/ 995 0080
Lucky Дом на киното: https://bit.ly/3wOptSS
ФКЦ: https://bit.ly/3kU24wA