ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БАЛЕТЪТ ЗА ДЕЦА „ЛУКЧО“ ПО КНИГАТА НА ДЖАНИ РОДАРИ ЩЕ РАДВА МАЛЧУГАНИТЕ НА 13 И 27 МАЙ В ЗАЛА 2 „АЗАРЯН“, В НДК

10 May, 2023

Националният дворец на културата и Държавна Опера - Пловдив ще представят в зала 2 „Азарян“ приказния балет „Лукчо“ от Карен Хачатурян, по известната книга на Джани Родари на 13-ти май от 17:00 и от 19:00 часа и на 27-ми май от 11:30 и от 17:00 часа. Представленията ще дадат началото на инициираната от НДК идея за развитие на детски музикален театър във втора зала на НДК, с програма от адаптирани оперни, балетни и образователни спектакли за най-малките.

Историята за Лукчо и неговите приятели е разказана от хореографа и режисьор Ангелина Гаврилова. Спектакълът е симбиоза между класически балет и неокласика. В него аристократичните плодове танцуват на палци, а веселите зеленчуци се характеризират с елементи от съвременния балет.

Пъстрият свят на Джани Родари е пресъздаден от художника Адрияна Найденова чрез цветни костюми, които по оригинален начин представят характера на танцуващите герои, но и се отличават с актуална за младата публика визия. Сценографията на Никола Налбантов използва мултимедийни ефекти, които пренасят персонажите от площада в тъмен затвор или на бал в двореца.

В историята, разказана в танц от международната балетна трупа на Опера Пловдив, главният герой Лукчо се бори срещу несправедливото отношение спрямо зеленчуците от страна на плодовата аристокрация, начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат.

Балетният спектакъл на Опера Пловдив е с продължителност един час и е подходящ за деца над 4 години и техните родители. Постановъчният екип вярва, че възрастните също ще гледат „Лукчо“ с интерес, тъй като в него са кодирани множество актуални послания за политическото потисничество.

Билети за събитието се продават на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.

Композиторът на балета Карен Хачатурян е роден в Москва през 1920 година в артистично семейство и е племенник на Арам Хачатурян. Автор е на редица симфонични произведения, както и на музиката за 50 игрални и анимационни филма и за около 20 театрални представления. По-късно той адаптира някои от филмовите си композиции за академичната сцена и така, „Чиполино“ (Лукчо) се превръща в балет, който дълги години се изпълнява успешно в Болшой театър.