ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЦВЕТЯ ПРЕД “ЕДИНСТВО В МНОГООБРАЗИЕТО” НА САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ

15 Nov, 2015

ТАГОВЕ:

Култура
В ИЗРАЗ НА СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ТРАГЕДИЯТА В ПАРИЖ, ПОСЕТИТЕЛИТЕ ПОСТАВЯТ ЦВЕТЯ ОКОЛО ЖИВАТА ТВОРБА НА ОННИК КАРАНФИЛЯН

Десетки хора преминаха през Зала 3 на Националния дворец на културата, където e открито второто, есенно издание на Салон на галериите. Над 30 български галерии, ателиета и онлайн-експозиции участват във формата, който ще продължи до 17 ноември и е отворен за всички любители на визуалните изкуства.

Творбата на Онник Каранфилян “Единни в многообразието”, изпълнена от живи цветя, посреща посетителите на входа на най-голямата експозиционна площ и олицетворява единството на държавите в Европейския съюз. Пред тази инсталация вчера и днес, съпричастни към трагедията в Париж, поставят цвета и пишат послания за мир върху страници, оставени от Литературен клуб "Перото". 

ПОВЕЧЕ ЗА ЕСЕНЕН САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ:

Второто издание на “Салон на галериите” беше открит в петък от изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош, който сподели пред гостите: „След първото издание много хора ми казаха: “Благодаря ви, че помагате на българските галерии”. Българските галерии не се нуждаят от помощ - те се управляват от професионалисти, които са наясно с пазара на изкуство, осланят се на своя инстинкт и години наред оцеляват, работeйки активно в тази сфера. “Салон на галериите” е техен партньор и съмишленик. Идеята ни е заедно да изграждаме публики, вкусове и да покажем, че визуалното изкуство може да бъде представено на много високо ниво”, каза още директорът на Двореца и допълни: „За нас е изключителна чест и висока оценка от страна на българските галерии да бъдат тук и да представят себе си. Зад “Салон на галериите” стоят много труд и усилия”, каза още Боршош и благодари на екипа, без който всичко това нямаше да е възможно. 

От името на участниците в есенния “Салон на галериите” думата взе Моника Тошева – мениджър на галерия „Контраст”. “Щастлива съм, че млада галерия, като нашата може да участва и във второто издание на Салона - мащабно и значимо събитие за българската културна сцена, обединяващо галерии от цялата страна за една по-широка публика. Радваме се, че форматът се разраства! Специално място заема великолепната музейна селекция на ателие-колекция “Светлин Русев”, която представя родни класици наред с чуждестранни автори. На второто издание участва и най-старата аукционна къща у нас – “Аполон и Меркурий”. Възхищение буди Нов български университет, който инвестира в покупки на произведения на изкуството. В резултат са формирани две изложбени пространства на територията му”, приветства гостите тя.
 
Тошева изрази всеобщото мнение, че „събрани в този формат и взаимодопълващи се, частните галерии можем да предадем едно послание и то е, че заедно можем повече. Пазарът на изкуство в България има нужда от двигател и това е частната инициатива. Необходима ни е конкурентна и либерална среда”, каза още тя и допълни, че „формирането на нова оценъчна система, изградена изцяло на художествени пазарни стойности, менажирането на артисти, възпитаването и насърчаването на ценители, са нашите приоритети”. Тошева разказа за практиките на галерията, която управлява и разказа: „Нашето начало съвпадна точно с първото издание на Салон на галериите. Ние сме онлайн галерия без собствено пространство и днес Националният дворец на културата за втори път ще бъде наш дом в прекия контакт със зрителите”. Тя благодари от мето на участниците на Мирослав Боршош и целия му екип за тази вече традиционна арт сцена, която има и подобаващо медийно отразяване и ще достигне до обширен кръг публика – такъв, какъвто нито една от галериите не може да постигне сама. „Имате няколко дни за да ни видите!”, завърши Моника Тошева.

ОЩЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ: 

Общият брой на арт-организациите участващи във формата нарасна на 27. Всички те са български и представляват различни по функция и същност експозиционни, аукционни или онлайн галерии. Представяме ви и техния списък: 

L’union de Paris (Пловдив), Synthesis (София), U P.A.R.K. (Пловдив), А&М (София), АлтерЕго (София), Арта (Банкя), Арт-М (Трявна), Артфорум (Пазарджик), Астри (София), Ателие-колекция Светлин Русев (София), Драка (София), Европа (София), Контраст (София), Леседра (София), Маестро (София), Масларски (Самоков), Музей НБУ (София), Натали (София), Нюанс (София), Art Gallery Le Papillon (Варна), Париж (София), Проф. Асен Василев (София), СБХ Велико Търново, Сердика (София), Софин (онлайн галерия), Уни арт (София), Форум (София).