ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ открива своето 14-то издание

27 May, 2024

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ открива своето 14-то издание за пореден път с две мащабни експозиции във фоайе ЗАПАД и Мраморно фоайе на Националния Дворец на културата(НДК). Мотото на фестивала БЕЗ ГРАНИЦИ носи цялостната идея за това издание, чрез подбора на експозициите и авторите. Фестивалът е емблематично събитие от Културния календар на София и заслужено за трети пореден път е носител на Европейски лейбъл за иновация от Европейската комисия. Неговата дългосрочна културна политика му е донесла голямо международно признание и почитатели в цял свят. Ежегодно фестивалът представя стотици произведения от цял свят в различните си раздели. Програмата е балансирана, включваща богато разнообразие от съпътстващи събития и пътуващи формати в страната и чужбина.
Първата експозиция във фоайе ЗАПАД представя част от Биенале за хартиено изкуство със скулптурите и инсталациите на български автори от конкурса МОЩ II, който се провежда за втори път. Творбите са съобразени с даденостите на фоайе ЗАПАД и са избрани от експертно жури. Селекцията от 7 мащабни проекта представя голямоформатни произведения, с екологични и хуманни послания. Творбите са в различни техники с оригинални творчески решения, вписващи се в елегантното пространство на Двореца на културата. Артистите ще бъдат наградени със сертификати за достижение в хартиеното изкуство от членове на журито.
Избраните автори са:
Аделина Раковска „Единение“
Екатерина Христова и Емил Деянов „Петият Елемент“
Елена Белова „Генезис“
Силвана Илиева „Форми на промяна“
Сияна Дамянова „Отпечатъци – следи в природата“
Христина Дечева „Фракталната геометрия на природата“
Цвета Петрова „Друг обект на желание“
В същото пространство е представена и кураторска селекция от Биеналето на чуждестранни голямоформатни произведения, които са в синхрон с българските инсталации и скулптури. Идеята за контраст и синхрон между световно и българско хартиено изкуство е обединена под мотото БЕЗ ГРАНИЦИ.
Втората експозиция, разположена в Мраморно фоайе е 15-тото издание АМАТЕРАС – Годишна изложба/kонкурс за хартиено изкуство. Това е емблематичния раздел на фестивала, който традиционно представя международна селекция с награден фонд от цял свят. Тазгодишното издание включва 50 автора от 17 държави с 98 произведения. Международно жури ще излъчи победителите. Наградите ще бъдат връчени от членове на журито и представители на подкрепящите организации – Министерство на културата, Столична община и СБХ. Голямата награда АМАТЕРАС и наградата за Български автор по традиция ще бъдат представени със самостоятелни изложби в СХАФ 2025.
Произведенията в двете изложби утвърждават човешките ценности и сигурността на нашата планета в един размирен и неспокоен свят. Този призив за обръщане към природата е важен и в противовес на нахлуващия изкуствен интелект, заплашващ да елиминира естествената потребност на човека да създава. Авторите са фокусирани върху инсталационни форми, обекти и скулптури, които имат по-мащабно звучене, чрез огромно разнообразие на техники и послания. Някои от тях са утвърдени имена, а други са млади и много талантливи артисти. Част от чуждестранните автори са членове на дългогодишни партньорски организации на фондация „Аматерас“, като IAPMA(Световната асоциация на авторите работещи с хартия) и професионалната асоциация - NEXUS, Япония.
Българското участие е голямо и ярко, което е нарастваща тенденция в годините. Много от участниците в конкурса са познати имена не само в България. Част от тях са печелили награди и сертификати в дългогодишната история на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ като: Летисия Бургос от Аржентина, Елиана Анхина от Бразилия, Жанин Де Раймекер от Белгия, Мартина Караиванова от България, Вуу Бук Лии от Корея,Брюно Давид от Франция, Джозефин Табърт от Германия, Ацуми Мурата и Норико Амано от Япония и редица други.
Откриване: 31 май, 18.00 ч.
НДК – фоайе Запад, вход A3
Адрес: София 1000, пл. България 1
Достъп по време на периода на изложбата:
Всеки ден от 11.00 до 18.00 часа, вход А3
СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2024 се реализира с финансовата подкрепа: Програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“ Календар на културните събития на Столична община за 2024 г., Стар Моторс България.
Повече за програмата на фестивала и изложбите в НДК може да научите във Facebook страниците на СХАФ и на нашите партньори, както и на сайта ни.
За повече информация:
www.amateras.eu
www.facebook.com/sofiapaperartfest
www.instagram.com/sofiapaperartfest
www.youtube.com/channel/UCwL8qYaDdSVImPnmh9iJfcQ