ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ ГОСТУВА НА НДК С ИЗЛОЖБАТА „ГРАДСКИ ОТНОШЕНИЯ"

1 Юни, 2022

Тазгодишното издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ ще радва своите почитатели с различни инициативи в един дълъг период. За пети пореден път събитието гостува на НДК, като на 8 юни от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Градски отношения“ на Естер Борнемиза от Унгария. През 2021 г. авторката грабна най-високия приз на фестивала ГРАНД ПРИ АМАТЕРАС в ежегодния конкурс за хартиено изкуство, представен отново в НДК, а сега в елегантното и предизвикателно пространство на Полуетаж - запад ще бъде представена нейната самостоятелна изложба.
Събитието ще бъде открито от г-жа Весела Кондакова, зам. министър на културата и г-жа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в България.
 
Естер Борнемиза е изявен съвременен творец, член на Световната асоциация на авторите работещи с хартия (IAPMA). Живее и работи в Будапеща и творческите й търсения през периода на пандемията са изцяло фокусирани върху задъхания и вълнуващ ритъм на градския живот и човека в него.
Ето какво казва самата авторка за тази колекция:
„…Нашите преживявания в изградената, съществуваща среда в града с човешките му отношения определят живота ни. Този съгласуван подход може да помогне да разберем явленията, които ни заобикалят…“ Изложбата „Градски отношения“ има за цел да представи този вид цялостен художествен подход. Естер Борнемиза работи с градски карти, които тя счита за отпечатъци от нашия живот в система, която като лабиринт предлага богата почва за асоциации, задълбочавайки разбирането ни за човешкия живот. Тя изгражда произведенията си от напечатан цветен вестник, през който зашива тънки влакнести структури, за да постигне дантелени, полупрозрачни панели.
 
Изложбата и съпътстващите събития са под патронажа на Посолството на Унгария в България и Унгарския културен институт.
Партньори на проекта са Министерство на културата и Столична община.
Експозицията може да бъде видяна всеки ден до 24 юни от 11.00 до 19.00 ч.
 
Достъпът до изложбата е през вход А3, а за откриването ще е отворен и централния вход на НДК! Очакваме ви!