ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СИМФОНИЧНИЯТ ОРКЕСТЪР НА ПЛОВДИВСКАТА ОПЕРА ПРЕДСТАВЯ МАЛЕР – СИМФОНИЯ 4 В „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“

2 Юни, 2022

Оркестърът на Държавна опера – Пловдив участва в програмата на МФ „Софийски музикални седмици“ с изпълнение на Малер – Четвърта симфония на 3 юни в НДК, Зала 9, от 19 часа. Музикантите, наследници на традициите на Пловдивската филхармония със 75-годишна история, са ръководени от маестро Диан Чобанов. Солист е сопраното Вера Гиргинова.
 
Своята Четвърта симфония Малер пише на границата на двете столетия, през 1899 – 1901. За финал на симфонията Малер въвежда песента „Das himmlische Leben” („Небесният живот”), в която е обрисуван животът в райските селения през наивния поглед на едно дете. Тази песен Малер създава още през 1892 в Хамбург, докато работи над Втора симфония. Първоначално композиторът е смятал да въведе тази песен в последната част на Третата си симфония, но в последствие се отказва и решава да я превърне във финал на Четвърта. Характерът на тази песен фактически определил цялата симфония – нейното образно съдържание, своеобразната иреалност, камерното звучене, смалените мащаби в сравнение с останалите Малерови симфонии. Нарича я симфония "хумореска", една хумореска с размерите на свят. Философска хумореска, пораснала от една мъничка песен, достигнала до "небе, цяло в цигулки", както се пее в песента.
 
Билети се продават в мрежата на eventim.bg, билетен център на НДК и epay.go.
 
Маестро Диан Чобанов е музикален директор на Държавна опера Пловдив от сезон 2013/2014 г. Възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков" - Пловдив, завършва магистърска степен в Националната музикална академия в София и в Университета за изкуства и музика във Виена в класа на проф. Урош Лайовиц. През 2021 г. е удостоен с научното звание Доктор в областта на изкуството. От 2009 г. Маестро Чобанов е главен диригент на балета на Хърватската национална опера в Загреб. Бил е и главен диригент на Хърватския камерен оркестър (2012-2014); постоянен диригент на Оркестъра на замъка Шьонбрун (2004-2012). Диан Чобанов е първи диригент на Софийската филхармония (2004– 2010) и главен диригент на Държавна опера Стара Загора (2007–2012). За сезон 2020/21 Чобанов е главен гост-диригент в сръбския Народен театър в Белград и Нови Сад.
Той е дирижирал Симфоничния радио оркестър на Виена, Оркестър на „Арена ди Верона", Пражкия радиооркестър, Будапещенски фестивален оркестър; Дохнани оркестър Будапеща, Филхармонията в Баден-Баден; Симфоничния оркестър на БНР, Национална опера и балет, София; RTS – Белград, Операта в Белград, Ансамбъл "Cantus" в Загреб, Камерен оркестър B-A-C-H Екатеринбург, Филхармония „Олтения", Крайова; Брашовската филхармония, Македонската опера и балет и Македонска филхармония, Скопие; Филхармоничните оркестри на Калабрия, Палермо и Бари, Опера в Астана, Казахстан, Албанската национална опера, Симфоничния оркестър Куритиба в Бразилия и много други.
Маестро Чобанов е дирижирал на престижни музикални фестивали в Австрия, Германия, Израел, Хърватия, Русия и Италия. През 2021г. маестро Диан Чобанов дирижира в Белград – оперна гала с участието на Пласидо Доминго. От 2012 г. г-н Чобанов е постоянен гост-професор в East China Normal, Университет Шанхай, Китай. Води майсторски класове по дирижиране в Колумбийския университет (САЩ) през 2010 г. и в Консерваторията Густав Малер, Виена през 2012 г. Бил е член в журито на международни диригентски конкурси Загреб 2015, Будапеща 2018, Казахстан 2019 и Белано, Италия 2021.