ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„РИЦАРЯТ НА СТОМАНЕНИТЕ ДАМИ“ – ЖИВКО СЕДЛАРСКИ ПРЕДСТАВЯ „HAUTE COTURE – HAUTE SOUDURE“ В НДК

5 Sep, 2024



На 19 септември 2024 г. от 18:00 Живко Седларски, известен като „рицарят на стоманените дами“ ще превърне НДК в модно пространство, в което вместо модели ще дефилират ИЗЯЩНИ СТОМАНЕНИ СКУЛПТУРИ.

Събитието дава символично начало на традиционния „Салон на изкуствата“, един от престижните фестивали на Двореца, който ще зарадва публиката с богата програма през 2025 година. Изложбата е и своеобразен моден старт на есенния културен календар на НДК.

Официалното откриване на изложбата е на 19 септември от 18:00 часа.

Изящните експозиции може да се видят всеки ден до 28 септември между 11:00 и 19:00 часа на Полуетаж-запад, вход А3, а от 1 до 11 октомври експозицията ще гостува на фестивалния комплекс във Варна (НДК-Варна).

Живко Седларски е с дълъг творчески път от 1987 година насам.
Негови творби стават  притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Авторът е пионер с емблематични скулптури, които репрезентират „мода, която не се облича“. Известен е като „рицарят на стоманените дами“.
Като син на художник, Седларски е захранен с материята на изкуството от ранния си житейски път, но както споделя самият той – живописта не е неговото аплоа.
С времето открива изобилието на скулптурната пластика и развива творчеството си в тази посока.

Водеща позиция в произведенията му има Жената като символ, енергия и форма.
Интересът към модата е един от характерните белези в изкуството му.
Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция.

Седларски създава симбиоза между различни времеви паралели, като създава изящна еклектичност, която на първо съзерцание е с достъпно послание към зрителя, но колкото по-дълго се наблюдават тези скулптури, толкова художествените похвати стават по-многопластови и сложни.