ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА КНИГАТА – НДК ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА ДИГИТАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДЕ Е БЪЛГАРИЯ? ЛИТЕРАТУРА МЕЖДУ ГЛОБАЛНО И ЛОКАЛНО“

13 Apr, 2021

Събитието e насочено към  представители на литературната общност в България и чужбина, автори, издатели, преводачи, академични лица, литературни критици и читатели, и ще се проведе на 22 и 23 април

Де е България? Литература между глобално и локално” е темата на дигиталната международна конференция, която ще се проведе на 22 и 23 април и е организирана от Национален център за книгата – НДК. Участие ще вземат чуждестранни издатели на преводна литература, преводачи на българска литература на чужди езици и представители на институции, подкрепящи превода и популяризирането на литературата. Събитието ще бъде с професионална литературна насоченост и за широката аудитория, а достъпът ще бъде изцяло  безплатен.

Как  един писател да бъде универсален в своите послания, да бъде интересен на глобалната литературна публика? Как заглавие от български автор може да намери своето място в каталога на чуждестранен издател?  Как негови произведения могат да бъдат селектирани за превод, да бъдат публикувани и да бъдат четени на чужди езици? На какви възможности за подкрепа би могъл да разчита един издател, писател или преводач?

Това са част от въпросите, чиито отговори международната конференция „Де е България? Литература между глобално и локално“ ще се опита да потърси и разгледа.

Международната дигитална конференция „Де е България? Литература между глобално и локално“ е второто тематично събитие, организирано от Национален център за книгата – НДК, след встъпителното издание на „Книгата и държавата“, проведено през 2015-а година. Идеята е събитието да се превърне в регулярна среща за професионалната общност и да бъде отворена платформа за обмен на опит на литературната и творческата индустрия на Балканите и в Европа.

Работните езици на конференцията ще бъдат български и английски.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.