ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Милко Диков взе голямата награда в 46-тата национална изложба на българската карикатура

16 Юли, 2021

"Опитът да решаваме всички житейски, политически, обществеи ситуации по този сериозен начин, по който сме свикнали, явно търпи провал, то е видимо по един или друг начин около нас. Тогава на помощ идва карикатурата, тя е вид самоирония, но само за тези, които биха могли да се самоиронизират", каза на откриването на изложбата председателят на Съвета на директорите на НДК - Борислав Велков. "Много се радвам, че именно Национален дворец на културата е домакин на тази изложба, защото освен голяма графична естетика за мен карикатурата е и послание.
Виждате, че от цялата изложба имаме едно много актуално послание", допълни Велков и пожела на всички "да приемем карикатурата като начин на мислене, да се усмихваме и да приемаме живота именно от тази гледна точка, за да не бъдем част от тези карикатури".
По време на откриването бяха връчени и наградите на Съюза на българските художници, като голямата награда отиде при един от корифеите в областта на карикатурата - Милко Диков. Цочо Пеев грабна наградата на секция "Карикатура" на СБХ, а специалната награда на Столична община, на името на Доню Донев, отиде при Валентин Георгиев.
Приятна изненада за присъстващите беше личното появяване на големия Генчо Симеонов, който уважи събитието въпреки преклонната си възраст. Той спечели и наградата на Дома на хумора и сатирата в Габрово.
Изложбата е в НДК, фоайе Запад до 31 юли. Входът е свободен!