ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„МАЙКА” НА ЗОРНИЦА СОФИЯ ОТКРИВА „КИНОМАНИЯ“ 2022

2 Sep, 2022

Радваме се да обявим, че отново български филм ще открие новото издание на КИНОМАНИЯ. Става въпрос за „МАЙКА” на режисьора Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия, който ще има само една прожекция в рамките на фестивала.
 
На 17 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК публиката ще може да съпреживее този автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип „родителство“.
 
Филмът докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да добият деца, но докосва и други пътища към тази мечта. Филм за „алтернативна форма на майчинство“, както точно го анонсира „FilmNewEurope” преди година, той е първата част от дуология на тази тема, която силно вълнува режисьора. Според нея най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма е, че успява да трансформира личната си мечта за щастие, чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството, като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма.
 
Главната роля се изпълнява от любимата от малкия екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.
 
Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата, факт, който допринася за автентичното звучене на лентата. Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с когото режисьорът работи в трети филм и в четвърти пореден проект.Сценаристи на лентата са Миглена Димова и Зорница София, които развиват проекта в европейската програма Скрипт Ийст. Художник е Калина Челебиева, монтажисти са Мартин Савов и Виктория Радославова, а д-р Малинов от едноименната клиника консултира и подпомага продукцията от самото начало.
 
Локациите на филма впечатляват с контраста и с кинематографичността си – от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби. Продукцията се осъществява със съдействието на Национален филмов център, немският фонд МДМ и Хърватския аудио-визуален център, както и със съдействието на копродуцента Ню Бояна Филм.
 
„Майка“ има честта да бъде селектиран за участие в Международната конкурсна програма на фестивал клас А през есента. Това е фестивала във Варшава, където Зорница София ще бъде гост за четвърти път – тя е участвала и с филм в конкурса, и с проект и трети път – като жури. „Майка“ е в конкурсната програма и на 40-то юбилейно издание на „Златна роза“ във Варна 23-29 септември.
 
Първият филм на режисьора „Мила от Марс“, 2004, печели 16 награди, сред които пет са на Златна роза, включително и за най-добър филм, а продукцията е българското предложение за наградите на Академията през 2005. Последният филм на Зорница София – Воевода, 2017, вдъхновен от разказа на Николай Хайтов, „Румена войвода”, в който тя изпълнява и главната роля, стартира на фестивалите Шанхай и Москва, а у дома беше бокс офис хит с близо 100 000 зрители в кината.
 
Кино разпространението на „Майка“ започва през януари 2023.
 
 
КИНОМАНИЯ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години.