ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ НА КИНОМАНИЯ 2015

16 Nov, 2015

ТАГОВЕ:

Фестивали
Прочут майстор-готвач ще обгрижва зрителите

Тазгодишното издание на КИНОМАНИЯ, продуцирано от Националния дворец на културата (НДК), ще предложи два интригуващи филма на кулинарна тематика.

В “Серджо Херман: Безобразно съвършен” (21 ноември, 20:00 часа, зала 10) майсторът-готвач Серджо Херман усеща, че трябва да си тръгне от своя тризвезден ресторант "Oud Sluis", за да осъществи мечтите си. Завладяваща история за съвършенство, амбиция и саможертви.

Режисьор и сценарист на филма е Вилемек Клуйфхоут. Лентата е със специална награда на журито за документален филм на фестивала в Сиатъл.
Foodies” на режисьорите Томас Джаксън, Шарлот Ланделиус и Хенрик Стокаре също е документален филм, който разказва за субкултурата на хранене на т. нар. "foodies". Той проследява пътуванията на петима от най-влиятелните блогъри за ресторанти – британецът Анди Хейлър, бившият модел Айсте Мисевикюте, Стийв Плотницки, Перм Пайтаяуат, известен и като Кльощавия Биб, както и Кейти Кейко от Хонг Конг. Самообявили се за хранителни критици, те посвещават живота си на кулинарни издирвания, което провокира интереса на куп техни читатели.

Преливащ от вкусни подробности, филмът “Foodies” предлага пиршество от често странни ястия, докато изследва особения, нерядко неистов живот на тези, които ги приготвят и дегустират. Филмът ще бъде показан в НДК на 19 ноември от 19:30 часа в зала 10.

По традиция и двете прожекции ще са придружени с изискани ястия за ценители. Екип, начело с Димо Димов, известен като един от най-солидните и изискани шеф-готвачи в света на висшето ресторантьорство, ще се погрижи за изисканата атмосфера и неповторимите кулинарни изживявания на зрителите. 

Цената на куверта е 50 лв.


ПОВЕЧЕ ЗА ДИМО ДИМОВ:
През последното десетилетие Димо Димов е известен като един от най-солидните и изискани шеф-готвачи в България. Отначало привлича вниманието на ценителската публика у нас с работата си в ресторантите “Сомелиер” и “Крим”, както и Gourmet Club Classic, който благодарение на него спечели през 2007 престижната награда “Ресторант на годината“.

Започва кариерата си в софийския “Шератон”, а после преминава през школата на още от най-известните ни хотели. Най-ценния си опит получава във Франция, между Метц и Страсбург, като готвач в ресторант Crocodile, удостоен с три звезди от гида “Мишлен”. Дизайнерското му образование без съмнение му е от помощ в презентацията на храната.

Сега Димо Димов развихря дарбата си като шеф-готвач и собственик на кетъринг компанията Cult Gourmet Catering и на веригата ресторанти Pure. 

КИНОМАНИЯ 2015 започна на 12 и ще продължи до 29 ноември. Фестивалът е част от културния календар на Столична община и показва най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция представяме наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.