ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

КАТЯ ПАСКАЛЕВА – АКТРИСАТА, КОЯТО (НЕ) ПОЗНАВАМЕ, В НДК

27 Nov, 2015

ТАГОВЕ:

Култура
Легендарната актриса, представена в картини, филм и книга в Дворец

„Мокро. Дъжд. Това са едни от последните думи, които Катя е написала в болницата, когато е умирала и е била сама. Тази вечер пак е мокро, пак е дъжд. Но не е сама. Защото тук са хората, които я помнят и обичат. В книгата на Георги Тошев тя пише: „Аз съм неприлично познаваща себе си. А гледайки тези картини разбираме, че ние неприлично не сме я познавали. Благодаря на Георги Тошев за това, че ни я показа такава”. С тези думи изпълнителният директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош откри в Мраморно фоайе на Двореца изложбата „Аз, Катя”.

Експозицията е част от събитията, с които Националният дворец на културата, съвместно с близки и приятели на легендарната актриса, почита 70-годишнината от рождението на един от най-блестящите таланти в българското кино и театър. Веднага след откриването на изложбата снощи в кино „Люмиер” беше и премиерата на филма „Катя Паскалева. Последната роля”, на който НДК е копродуцент. Лентата е част от фестивала КИНОМАНИЯ”.

Изложбата „Аз, Катя” разкрива тайната страст на Паскалева – рисуването и може да бъде видяна в НДК до 4 декември. Тя включва 23 нейни картини, рисувани с акварел върху хартия, непоказвания досега нейн портрет, създаден от Георги Божилов-Слона, наречен „Любов”, и още една картина на художника – „Портрет на Катя”. Посетителите ще видят и 12 черно бели портретни фотографии от нейни знакови кино роли – „Козият рог”, „Вилна зона”, „Аз, графинята”, „Звезди в косите, сълзи в очите” и други, достигнали до публиката, благодарение на Българската национална филмотека и Държавния архив.

Специално за изложбата Боян Радев предостави три картини на Златю Бояджиев от личната си колекция, на които художникът е изобразил своето виждане за Катя, а откриването уважиха актрисите Татяна Лолова, Гинка Станчева, Емилия Радева, която е играла в емблематичния „Матриархат” заедно с Катя Паскалева, Елена Жандова, президентът Петър Стоянов, издателят Захари Карабашлиев, галеристи и представители на културните и артистични среди. След това те се отправиха към кино Люмиер за прожекцията на „Катя Паскалева. Последната роля”.

„Паскалева не е избрана за ролята на Мария в „Козият рог”. Била е избрана друга актриса. Стефан Мавродиев кани Методи Андонов в Пазарджишкия театър, където тогава Леон Даниел поставя своята пиеса „Както ви харесва” и там режисьорът вижда Катя Паскалева на сцената. За секунди решава да и даде ролята. А накрая на спектакъла казва „Ех, че хубаво. Така се прави театър!”. Единственото, което мога аз да кажа за Катя Паскалева е: Ех, че хубава, така се живее! Благодаря ви, че сте тук”, каза Мирослав Боршош преди началото на филма.

От своя страна авторът на проекта и продуцент на лентата Георги Тошевблагодари на Националния дворец на културата и на екипа за това, че са направили честването на годишнината на Катя Паскалева възможно по този начин.

„Горд съм, защото този филм е копродукция между моята продуцентска компания и НДК. Искам да ви представя режисьора – една дама, с която работя от години, с която миналата година заедно съпреживявахме филма за Татяна Лолова - Ема Константинова. И оператора, който в последните години работи не само по „Татяна Лолова”, но и снима „Абба” и какво ли не - Румен Василев”, каза Тошев.

„Има нещо в съдбата. Катя Паскалева дебютира в голямото кино с ролята на Найме от филма „Краят на песента” – безмълвна главна роля. Публиката и критиката го подминават. Следва „Козият рог” – Мария. Отново безмълвна, почти неговореща героиня. Последната роля на Катя Паскалева – ролята на безмълвна. Актрисата, лишена от най-ценното – гласа си. Катя обичаше тишината, но не беше мълчалива. Коя е последната й роля ще разберете след малко”, допълни още продуцентът.

Режисьорката на лентата Ема Константинова призна, че не е познавала лично голямата актриса, но от това, което е научила за нея по време на работата си за филма, тя е на мнение, че това е жена, която си заслужава да бъде познавана. Тя изрази убеждението си, че след прожекцията публиката ще остане със същото усещане.

60-минутната лента „Катя Паскалева. Последната роля”, продукция на ШОРТКЪТ, разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в “Козият рог”. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра.

На 5 декември ще се състои и премиера на книгата "Катя Паскалева. Жените в мен" в Литературен клуб "ПЕРОТО”, с подкрепата на Министерство на културата.

ФОТОГРАФ: Орлин Огнянов​