ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ФИЛМ ЗА ВЕЛИКИЯ ЕНИО МОРИКОНЕ Е ЧАСТ ОТ СЕЛЕКЦИЯТА НА КИНОМАНИЯ 2021

22 Oct, 2021

Документален филм за живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе ще покаже Киномания в новото си издание. МАЕСТРО ЕНИО МОРИКОНЕ / ENNIO THE MAESTRO е заснет от Джузепе Торнатореи беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, а зрителите на Киномания ще го видят на 5 декември в кино "Люмиер".
Филмът представя Маестрото чрез дълго интервю, проведено от Торнаторе в последните години преди смъртта на Мориконе (който почина през юли миналата година), разговори с режисьори, за чиито филми е писал музика, сред които: Бернардо Бертолучи, Ролан Жофе, Терънс Малик, Оливър Стоун, Виторио Тавиани, Куентин Тарантино и самия Торнаторе, музикални и архивни кадри.
МАЕСТРО ЕНИО МОРИКОНЕ се стреми да разкрие по-малко известни страни от личността на композитора. Интересна е неговата страст към играта на шах, която по мистериозен начин е свързана с музиката му. А също и включването на автентични звуци във филмовите му партитури, като воя на койот в Добрият, лошият и злият, както и постоянното му експериментиране.
В първите си филми за Серджо Леоне, поради липса на средства за оркестър, Мориконе включва изстрели, гласове, сицилиански традиционни инструменти, тромпети, електрически китари, тропот, цвилене на коне, скърцане на спирачки и изобщо всеки звук, който му допадне. И това се превръща в запазената му марка.
 
Енио Мориконе е един от най-популярните и продуктивни композитори в киното през последните десетилетия. Множество филми, превърнали се в класики, дължат култовия си статут и на неговата музика. Сред тях са: За шепа долари, Добрият, лошият и злият, Имало едно време на Запад, Професионалистът, Имало едно време в Америка, Мисията, сериала Октопод, Ново кино „Парадизо”, Легенда за пианиста, Малена, Омразната осморка.
 
Мориконе създава музиката на над 500 филма и печели множество награди, сред които и „Оскар” за цялостно творчество.
 
Фестивалът има възможност да представи този съвсем нов филм благодарение на партньорството си с дистрибутора „Бета Филм”.
 
Освен МАЕСТРО ЕНИО МОРИКОНЕ в програмата на фестивала са включени още два филма, свързани с големи имена в музиката. Възходът на соул легендата Арета Франклин ще видим във филма РЕСПЕКТна режисьора Лизъл Томи. Филмът е с участието на Дженифър Хъдсъни Форест Уитакър.
Селекцията на фестивала ще ни зарадва и с разкошния мюзикъл СЪРЦЕТО МИ ТАНЦУВА с режисьор Начо Алварес, отличен с три номинации за „Гоя”, в който ще чуеем песните на италианската и испанска поп икона Рафаела Кара, отишла си през юли тази година.
 
Проектът Киномания е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
 
Киномания е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.
 
Филмовото събитие ще се проведе между 18 ноември и 2 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години.
 
Фестивалът ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.