ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„ДОН КИХОТ” И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ РОМАН НА ДИСКУСИЯ В „ПЕРОТО”

28 Nov, 2015

ТАГОВЕ:

Култура
Дискусия на тема „Кой и как чете „Дон Кихот” днес у нас?” се проведе на 27 ноември в литературен клуб „Перото”. Срещата беше част от програмата на Софийски международен литературен фестивал, чийто акцент тази година е поставен върху творчеството на Иберийския полуостров. 

Участници в дискусията бяха проф. Инна Пелева, Борис Минков, Йордан Ефтимов и Младен Влашки, които обсъдиха различните употреби, експерименти и постижения на съвременния български роман.

Младен Влашки, модератор на срещата и автор на „РоманОлогия ли? Съвременният български роман между употребата и експеримента”, припомни думите на Милан Кундера: „Романът е онзи текст, който постоянно проблематизира нашето битие“. Според него средата в страната ни е „пагубна за съвременния български роман, който е по-скоро продължение на вестниците”.

„Повечето читатели не могат да определят към коя епоха принадлежи даден роман”, сподели притесненията си Йордан Ефтимов, български поет, литературен историк и критик. Той определи историзирането като основна задача на съвременната българска литература.

Тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал ще се проведе в периода 25 ноември – 13 декември. В програмата са включени някои от най-известните съвременни европейски писатели и интригуващи книжни заглавия.
 
 
 
ПОВЕЧЕ ЗА СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ

Софийският международен литературен фестивал представя съвременна поезия и проза и се стреми да популяризира качествената литература сред четящите българи. Идеята на организатора - Асоциация „Българска книга“ - е Фестивалът да се провежда ежегодно и да се превърне в най-представителния литературен форум у нас, събиращ автори от всички страни. Всяка година международното участие в събитието ще има различен регионален акцент.