ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕМИЕРИ В РАМКИТЕ НА 9-ОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА "MASTER OF ART"

19 Feb, 2024

Рекорден брой са българските премиери на тазгодишното издание на фестивала за документално кино за изкуство “Master of Art”. Сред тях са филми за Марин Големинов и Цанко Лавренов, Йоргос Гунаропулос, Алцек Мишев, Соня Йончева, Моника Попова и Владимир Ампов - Графа. В последния уикенд в зала 11(кино „Люмиер“) на НДК (23-25 февруари) фестивалът ще представи още две кулинарни заглавия, както и филми за Караваджо, пазара в Порто, архитекта Балкришна Доши и Елиът Нойс.
 
Фестивалът беше открит на 9 февруари в препълнената зала на кино “Люмиер” с филма на Мария Аверина “ДА ЛЕТИШ С ПЛАВНИЦИ”. Поради големия зрителски интерес продукцията на АГИТПРОП, разказваща увлекателно за живота и завръщането в България на художника Алцек Мишев, ще има още една извънредна прожекция в София - на 28 февруари (сряда) от 18.30 ч. в Дома на киното. Ден по-рано, на 27 февруари (вторник) от 18.30 ч., филмът ще бъде показан и в Lucky Дом на киното, Пловдив, придружен от среща с екипа. Варненската публика може да го види на 21 февруари (сряда) от 19.00 ч. в зала 2 на ФКЦ и отново да разговаря с авторите след прожекцията.
 
Документалният филм "НЕСТИНАРКА. ГОЛЯМАТА СРЕЩА НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ И ЦАНКО ЛАВРЕНОВ" е поредният филм на тандема Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев, който попада в селекцията на фестивала. След изключително успешните премиерни прожекции в родния град на Марин Големинов - Кюстендил, родния град на Цанко Лавренов - Пловдив и в града, където самата танцова драма е изиграна за първи път - София, филмът ще бъде представен и пред широката публика на 19 февруари от 19.00 ч. в Дома на киното. Прожекцията ще бъде предшествана от кратък рецитал на пианистката Анжела Тодорова, която ще изпълни деветте пиеси от “Младежки албум” на Марин Големинов. Написани през 1959 г., те представляват образец за преплитане на елементи от българския фолклор със западноевропейските изразни средства, които композиторът усвоява при обучението си в Париж. Филмът ще бъде представен от екипа, стоящ зад създаването му, както и от наследниците на двамата бележити творци. Те, заедно с някои от легендите на българския балет, участват в разказа за "Нестинарка", която по думите на Марин Големинов "изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището.”
 
Вторият филм на тандема Станчева-Харалампиев е “ЙОРГОС ГУНАРОПУЛОС ОТ СОЗОПОЛ”. След своята изпълнена с емоции премиера в лятното кино на Созопол през 2023 г., филмът, посветен на родения в морското градче Йоргос Гунаропулос, ще представи в зимна София великолепни пейзажни кадри, преливащи в цветовете от палитрата на художника, за да напомни на зрителите за морето - най-голямото събитие.
Йоргос Гунаропулос е един от най-значимите гръцки художници на своето време. Роден на брега на Черно море в Созопол, той напуска бащиния си дом в началото на ХХ век и никога повече не се завръща в него. В търсене на собствените си корените, днес неговата правнучка за пръв път посещава морското градче. Прожекцията е единствена - в кино "Влайкова" на 20 февруари (вторник) от 18.30 ч. и преминава под патронажа на Посолството на Гърция в България.
 
В същата вечер, 20 февруари, от 18.30 ч. в Дома на киното ще бъде представен документалният филм на Мария Ландова и Ваня Иванова “ХАЛА”, посветен на Моника Попова. Тя е самобитен артист, професор в НБУ, майка на три дъщери и баба лудетина. Пътят в изкуството и в живота ѝ е постоянно преодоляване на граници – вътрешни и външни. Събира в любовта си личното си семейство и студентите от ателието по керамика. Филмът е за лишенията, терзанията, жертвите – цената на щастието, отвъд блясъка на успеха. На 23 февруари (петък) филмът ще бъде представен и в Регионална библиотека “Захарий Княжески” - Стара Загора в закриващия ден от местното издание на фестивала.
 
Отново на 20 февруари, но този път от 19.00 ч. в зала 2 на ФКЦ-Варна, зрителите ще могат да видят за първи път “ГАЛА В СОФИЯ - СОНЯ ЙОНЧЕВА И ПЛАСИДО ДОМИНГО”, реж. Ема Константинова. През август 2021 г. българската оперна прима Соня Йончева заедно с нейния екип и партньори сътвориха истински музикален празник в сърцето на София. Галата, събрала близо 6000 души пред духовния център на българската столица – храм-паметника "Александър Невски” – целеше да възвърне вярата и гордостта на цялата нация в културата след 2 години на ограничения и страдание заради пандемията Ковид-19. Специален гост на грандиозния концерт, който можеше да се случи във всяка европейска столица, но Соня държеше да е в София, бе самият Пласидо Доминго. Снимачен екип начело с режисьорката Ема Константинова заснема целия процес по подготовката на този мащабен проект, за да се появи документалният филм „Гала в София”. Филмът е реализиран от продуцентската компания на българското сопрано SY11 и ще бъде показан и в родния ѝ Пловдив на 21 февруари (сряда) от 19.00 ч. в Lucky Дом на киното. Самата Йончева ще присъства лично на прожекцията на „Гала в София” в Дома на киното, София, на 2 март (събота) от 15.30 ч., за да се срещне специално с публиката.
 
Фестивалът ще представи още 3 български премиери, сред които - “КАВАЛ ПАРК” на режисьора Богдан Дарев и по идея на Васил Денев.Филмът е посветен на живота на виртуозния музикант Александър Еплер и разказва как той се влюбва в родния ни фолклор и защо връзката му със страната ни е толкова силна. В този филм „американецът от руски произход ни учи на любов към България", споделят организаторите. „България ми е дала толкова много. Сега искам и аз да дам на българите каквото мога и каквото е по силите ми", коментира музикантът.Прожекциите са на 22 февруари в Пловдив и Варна, както и на 27 февруари и 3 март във Филмотечно кино “Одеон”, заедно с още два български филма.
 
С ексклузивни прожекции в Дома на киното са още две музикални заглавия от програмата на фестивала “МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ” (22 февруари от 20.00 ч.) и “СОФИЯ И К-ПОП МУЗИКАТА” (23 февруари от 19.00 ч.). Първият е кинопродукция, която проследява подготовката на най-големия концерт в историята на българската поп музика и неговата реализация пред публика - този на Владимир Ампов - Графа. В първата част зрителят ще стане свидетел на ексклузивния и личен поглед на режисьора Свилен Славов зад кулисите на мащабното събитие. Последната седмица преди спектакъла на Графа на стадион “Васил Левски” е запечатана в кадри, които показват всички трепети, вълнения, кризисни ситуации, смях и сълзи, част от подготовката. Във втората част на филма ставаме свидетели на шоуто, заснето с над 20 камери от екипа на режисьора Вито Бонев. Продуцентът на филма “Монте Мюзик” е селектирал за концертната част четиринадесет от най-големите хитове на Влади Ампов, на които кинопубликата ще се наслади на голям екран и с перфектен съраунд звук.
 
СОФИЯ И К-ПОП МУЗИКАТА” е първият български документален филм, който изследва к-поп танцувалната култура в България. Той проследява 3 от най-реализираните столични танцувални к-поп кавър групи - Cypher, Toxic и 23. Историята отразява техният процес на подготовка за най-голямото състезание за к-поп кавър групи в България, а именно K-pop Cover Dance Festival 2023. Филмът отваря вратите към света на софийските к-поп танцувални кавър групи и тяхното общество чрез интимен разказ от първо лице.
 
Пълната програма на фестивала ще намерите на masterofartfilmfestival.com, както и в партньорските кина на фестивала. Тазгодишното издание на “Master of Art” ще продължи до 3 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културен център „G8“, Евросинема и кино “Влайкова” в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека “Захарий Княжески” - Стара Загора. Филмовият фестивал „Master of Art“ е подкрепен от Национален фонд „Култура“, Национален филмов център и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г.
 
Държавният културен институт към Министъра на външните работи за поредна година осигурява наградата за най-добър български документален филм за изкуство. Голямата наградата за най-добър филм на фестивала се връчва от АУРУБИС БЪЛГАРИЯ, а “Овергаз” за поредна година подкрепя фестивала и по-специално конкурсната категория “Изкуство и власт”. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма „Култура“. Генерален спонсор на “Мастер оф Арт” през 2024 г. е Електрон Прогрес. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Италианския културен институт и Институт Сервантес. Основен медиен партньор е БТА.
 
ЗА MASTER OF ART:
„Мастер оф арт“ е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Организира се от продуцентска компания СПОТЛАЙТ и Фондация „Master of Art” с подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.