ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

35-ОТО ИЗДАНИЕ НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ С ФОКУС ВЪРХУ УТВЪРДЕНИ ИМЕНА И МЛАДИ ТАЛАНТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА СЦЕНА

9 Dec, 2021

11 концерта и едно съпътстващо събитие очакват почитателите на Новогодишния музикален фестивал в НДК, който ще се проведе от 15 декември 2021 до 1 януари 2022 г. Класика и джаз, хорови изпълнения, клавирен рецитал, балетен спектакъл, вокални изпълнения и концерти за деца изпъстрят празничната програма. Възможност не само да гледате концерт, а да се потопите в атмосферата на музиката – да дойдете с децата и да споделите заедно едно незабравимо семейно изживяване в празничните дни.

С тазгодишното ни мото „Музиката е енергия“ искаме да насочим вниманието към младите български изпълнители, които вече са утвърдени имена на международните сцени както и да продължим линията за приемственост, за път на младите, изгряващи звезди. Връзката между поколенията е в основата на всяко развитие и напредък - не знаеш къде отиваш, когато не знаеш от къде тръгваш. Затова взаимодействието между поколенията на сцената е толкова важно - и за развитието на културата, и за развитието ни като общество“, сподели Юлиана Караатанасова – програматор на Фестивала, на пресконференция в клуб „Перото”, на която организатори и участници разказаха интересни подробности за акцентите от програмата.

Проф. д-р Борислава Танева, зам. министър с ресор „Сценични изкуства, художествено образование и авторско право” в Министерство на културата, подчерта, че за институцията е било истински важно да подпомогне и съхрани такъв значим и дългогодишен фестивал, какъвто е Новогодишният в НДК. „Изключителни адмирации за това, че се обръщате към младите изпълнители, че подпомагате тяхното развитие и надграждане и им предоставяте възможност за сценични изяви“, допълни още тя.

Новогодишният музикален фестивал ще бъде открит на 15 декември в с два вълнуващи концерта, единият от които е в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, която тази година празнува 100-годишнина. „Коледно вълшебство“ от 19:00 часа в зала 11 ще ви срещне с възпитаниците на Музикална академия и Академичния симфоничен оркестър. Солисти на състава ще бъдат едни от най-талантливите деца, които в момента се обучават там. Другите две събития са „Предколедни искри“ /16 декември, зала 9/ с интересна камерна програма с произведения от Йохан Хумел, Йозеф Хайдн, Ференц Лист и др. и „Брас разходка по Коледа“ /22 декември, зала 6/, когато ще тактуваме и суингираме с джаз стандартите на Ари Барозо, Фред Фишер, Дон Себески, Джералд Маркс, Сиймор Саймън и още много други. „Щастливи сме, че имаме честта да бъдем част от ритъма на културното сърце на София – НДК, където се случват най-важните и забележими събития. Благодарение на партньорството, между НДК и НМА, ще чуете три различни по характер концерта, в които всеки ще открие по нещо за себе си. В рамките на Фестивала Академията е представена най-пълно, с цялата палитра от онова, което правим като продукция, защото вярвам, че ние възпитаваме бъдещите звезди на България“, сподели ректорът на НМА проф. д-р Сава Димитров.  
И тази година Новогодишният музикален фестивал обръща специално внимание на най-малките, които ще станат част от 35-ото издание с тематичната програма за деца. На 18 декември от 11:00 часа в зала 6 ви очаква „Коледен концерт за деца“ на ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“, а в програмата ще чуете популярни творби от Чайковски, Владигеров, Сарасате, Големинов, Бах, Шопен и др. Възпитаници на училището и техните преподаватели ще въведат в света на музиката публиката от деца и родители. Следващи в програмата са двата коледни концерта на Детския хор на БНР – „Бяла коледа“ с диригент Венеция Караманова и клавирен съпровод на Сиана Атанасова – 22 декември от 18:30 и 20:30 часа в кино „Люмиер“ /зала 11/. В програмата са включени коледни песни от цял свят с музика от Хайдн, Адам, Франк, Андрисен, Бояджиев, Рабаров, Слобаков, Недялков и др. Солисти ще бъдат Мария Славова, сопран и Виолета Радомирска, мецосопран. „За нас НДК е мястото, в което осъществяваме най-хубавите си прояви, по-рано през годината беше нашият 60-годишен юбилей и редовно участваме в Новогодишния фестивал. Новото тази година е в децата и солистите. Решихме да разделим коледния си репертоар в два малки концерта, за да може всички деца да имат своята среща с публиката“. Това разкри диригентът на Детския хор на БНР – Венеция Караманова.

„Уестсайдска история“, „Порги и Бес”, „The Stars and Stripes Forever” са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в програмата на традиционния Празничен новогодишен концерт на 1 януари от 18:30 часа. Тази година той ще бъде под надслов „Музика от двете Америки” с участието на Фестивалния симфоничен оркестър. Негов диригент ще е обичаният маестро Емил Табаков. За важността на връзката между поколенията говори и Маестрото, който подчерта, че винаги през годините младостта е участвала във Фестивала и специално в Празничния концерт, когато за солисти са канени предимно млади таланти. Програмата, която Емил Табаков ще предложи тази година на ценителите, е музикална разходка от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. Солисти ще бъдат сопраното Евгения Ралчева, китаристът Росен Балканск и Михаил Шишков – банджо.

Цели два концерта ще бележат началото на Новогодишния музикален фестивал. Второто ни предложение за 15 декември е вокалният рецитал на Мила Михова и Василена Атанасова – „Другото белканто“ от 19:00 часа в зала 9. Заглавието не е избрано случайно - по думите на Мила и Василена белканто не е просто стил на композиране, белканто е нагласа към пеенето. Самата дума означава „красиво пеене“, а двете дами споделят, че през изминалата и настоящата година са насочили вниманието си към камерната музика. За Мила Михова това е завръщане на сцената на НДК след 3-годишна пауза и истинско вълнение за предстоящия концерт и среща с публиката. Сред композиторите, които двете са подбрали, ще чуете Верди, Майербеер, Щраус и Корнголд.

Подранил коледен подарък пък ще е концертът на 23 декември в зала 9 от 19:00 часа – „Празнични импресии“ с участието на Атанас Кръстев и Виктория Василенко - едно прекрасно младо дуо, което се представя успешно на български и международни сцени. Предизвикателната и виртуозна програма включва произведения на Франк, Паганини, Чайковски и Касадо.

Топлина за зимните вечери“ е клавирният рецитал, който е подготвил Иван Янъков за българската публика. Събитието ще е на 27 декември от 19:00 часа в зала 11. Творбите, които той е избрал, са от Бетовен - Соната „Валдщайн”; Ноктюрни от Скрябин; Добринка Табакова; Респиги; Пуленк; Леонид Десятников и Равел - Гробницата на Купрен.

На 28 декември от 19:00 часа в зала 11 ви очаква камерният концерт „Зимна приказка“ с двете талантливи музикантки – Десислава Петева и Надежда Цанова. За флейтистката Десислава Петева участието ѝ в Новогодишния фестивал винаги е специално. Тя пази топъл спомен за първите концерти на своята преподавателка, която е наблюдавала по време на НМФ и се вълнува днес да бъде участник в същия фестивал. „28 декември, е специална дата за мен, защото е времето между Коледа и Нова година, когато споделяме моменти с любимите си хора, слушаме хубава музика и се отдаваме на изкуството“, сподели пианистката Надежда Цанова.

Последен в декемврийската програма е концертът „Стъпки в снега“ на дуото Иван Пенчев и Деница Димитрова – 29 декември, зала 11 от 19:00 часа. Поетичното заглавие на концерта насочва към програмата, която двамата са подбрали, а именно – Бах, Сен-Санс, Бизе, Римски-Корсаков, Дебюси, Масне, Равел.

Билети за концертите можете да закупите от касите на Билетен център – НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg

*За концертите „Другото белканто“ и „Празнични импресии“, билети се продават САМО на касите на Билетен център.
 
Новогодишният музикален фестивал се реализира с подкрепата на Министерство на културата.