ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ДИАБЕТА - НДК ЩЕ ИЗГРЕЕ В СИНЯ СВЕТЛИНА В ЗНАК НА СЪПРИЧАСТНОСТ

14 Nov, 2022

14 ноември е обявен за световен Ден за борба с Диабета и се чества всяка година от 1991 година насам под егидата на Световната Здравна Организация. С резолюция 61/225 от 2006 г.на ООН той е официален празник, наблюдаван от ООН. Изборът на датата не е случаен, тъй като това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест прави епохалното откритие на инсулина при лечението на захарния диабет.

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ „ДИАБЕТ” е организатор на различни инициативи повече от десет години, като през м. ноември в различни градове на страната се провеждат лекции, спортни събития, радио и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет, осветяване на значими сгради и монументи, организира се  „Син кръг на надеждата” и др. Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния Диабетен Ден, като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.

Според статистиката на международната диабетна федерация IDF, през 2022г. броят на хората живеещи с диабет в световен мащаб възлиза на 462 милиона души. Очаква се до 2030г. техният брой да нарасне до 578 милиона души или всеки десети човек. Всеки втори случай на диабет е недиагностициран.  В България диабетиците са над 500 000 като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването. Данните сочат, че диабетът е един от най- масовите здравословни проблеми на човечеството и често бива определян като „социална болест“. Все по-често се наблюдава диагностициране на диабет тип 2 при деца и подрастващи, а сред основните причини, освен стрес , са нездравословното хранене на децата, обездвижването, неинформираността от страна на родители и учители. Диабетът не е страшен, но би могъл много да навреди, ако не се диагностицира навреме. 

Осветяването в синьо на забележителна сграда като НДК ще бъде споделено наред със снимки от над 270 страни по света. Така, кътче от нашата столица ще бъде видяно от много хора от цял свят, които ще се възхитят от красотата му.