ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПОЕТЪТ БОРИС ХРИСТОВ Е НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕРОТО”

7 Nov, 2015

ТАГОВЕ:

Култура
С цитат от "Книга на мълчанието" на Борис ​Христов директорът на Двореца Мирослав Боршош ​го обяв​и за носител на Голямата награда на Литературен клуб “ПЕРОТО”​. От името на поета наградата получи арх. Стефан Добрев и Йонко Йончев от издателство “Рива”​ – близък съратник на поета. Церемонията по връчването на Първите литературни награди “Перото” се състоя снощи в Националния дворец на културата​ и ще бъде излъчена по БНТ1 утре, 8 ноември от 15:50 часа.

Наградата в категория "Детска литература” получи Юлия Спиридонова-Юлка за книгата си “Бъди ми приятел”. В категорията “Поезия” отличие взе Ани Илков за “Подготовка за напускане на сърцето”. За чудесните си преводи на английски на “Физика на тъгата” от Георги Господинов, приз в категория "Превод" получи българистката Анджела Родел, а Катерина Хапсали заслужено грабна наградата в категория "Проза" за романа "Гръцко кафе"

Призовете в различните категории бяха връчени от световната писателка Маргарет Мацантини, заместник - изпълнителния директор на Федерацията на европейските издатели Енрико Турин, авторът на наградата проф. Емил Попов и от директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.
Наградите ​"Перото" ​се връчват за ​първи път и са за ​постижения в българската литература в периода от 1 юли на предходната година до юли на текущата.​Водещ на церемонията ​беше директорът на Национален център за книгата към НДК​​ Светлозар Желев, който представи номинираните ​​във всички категории​. Преди 10 дни беше обявен дългият списък на номинациите за наградата, който бе гласуван от членовете на Експертния съвет към Националния център за книгата към НДК. На базата на тези номинации, жури, съставено от ръководителите на творческите отдели в Двореца, определи и краткия лист с номинациите.

ПОВЕЧЕ ЗА БОРИС ХРИСТОВ
Завършва гимназия в Перник и българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий“ (1970). Работи като учител в Перник (1971-1972), като журналист и редактор. Автор е на книгите “Вечерен тромпет” (1977;1979), “Честен кръст” (1982), “Бащата на яйцето” (1987), “Думи и графити” (1991; 2002), “Крилете на вестителя” (1991), “Смъртни петна” (1991), “Думи върху други думи” (1992), “Поезия” (2004), “Каменна книга” (2006), “Спомени за хора, камъни и риби” (2013), “Книга на мълчанието” (2014), както и на множество сценарии за игрални, документални и анимационни филми. Негови стихове са преведени на английски, немски, руски, италиански и други езици. Съставител е на редица сборници и антологии, сред които “Български разкази на ХХ век” (1995), “Народни писмена” (1995), “Веда Словена” (1998) и много други. Носител на Голямата награда на СУ “Св. Климент Охридски” (2000).

ПОВЕЧЕ ЗА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ “ПЕРОТО”
"Перото" е първото по рода си литературно пространство в България,което работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да обедини под един покрив и на една маса, всички приятели, създатели и разпространители на добрата литература по света и у нас. Замислено като средище за различни литературни клубове, интересни срещи, разговори, генериране на идеи и място за създаване на литературен контекст, "Перото" има за цел да съществува като истински дом на книгата, в който съдържанието се крие дори в топлата чаша кафе или в ароматното вино, поднесени от най-усмихнатите хора в София.