ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

WHY I WEAR THIS SHIRT | Норвегия | Мигриращото тяло

19:30ч. 11.10.2019 ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс

WHY I WEAR THIS SHIRT (Норвегия/Швеция)
Мигриращото тяло
11 октомври | 19:30 часа

Текст, хореография, светлинен и звуков дизайн, пространство, костюми: Гунила Хейлборн и Ким Хиортьой

Самотен човек, който разказва истории и събития от ежедневието си. Взима уроци по пеене, ходи на кино, изпълнява серия от физически упражнения в задния си двор. Не след дълго се озовава загубен в безкраен, снежен пейзаж, като през цялото време напомня на нас и на себе си, че всичко може да е различно.

Why I Wear This Shirt е солов спектакъл, някъде междукомедията, поезията и съвременния танц. На моменти е отчайващо тъжен, в други – отчайващо смешен,  простира се от баналното и прозаичното (как да се движиш по тротоара, кога да се тревожиш как изглеждаш) към метафизичното (какво представлява времето, каква е била музиката на неандерталците), бавно задълбавайки към сложните въпроси кои сме ние и как живеем, като ги поднася в привидно лека и интригуваща сценична работа.


Гунила Хейлборн и Ким Хиортьой работят заедно по различни проекти от повече от 10 години. Съвместната им работа през годините се е превърнала в нещо като дълъг разговор, чиято кулмниация е това представление.


Гунила Хейлборн

Гунила Хейлборн (1964) е хореограф и филмов режисьор, базирана в Стокхолм. След обучението си при Анна Халприн в Сан Франциско и след завършването на програмата по хореография към Университета по танц в Стокхолм, тя създава множеството представления и филми като The Lodge (2007), This is not a love story (2011) и The Knowledge (2015). Сред темите, които я занимават, са колективизмът, идеализмът и провала на големите идеи .


Ким Хиортьой

Ким Хиортьой (1973) е хореограф и филмов режисьор, базиран в Осло. Учи в художествените академии в Трондхайм и Копенхаген, както и филмова режисура в Ню Йорк. Работил е в областите на графичния дизайн, музиката, илюстрация за детски книги. В сътрудничество с Лиза Остберг прави две представления You (2012) и Black Warrior (2014).

ТОП СЪБИТИЯ