ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2023

11:00ч. 02.06.2023 Полуетаж запад, мраморно фоайе

23 май – 3 юни 2023
Национален дворец на културата

София хартиен арт фест открива своето 13-то издание за пореден път с две изложби във фоайе „Запад“ и Мраморно фоайе на Националния дворец на културата (НДК). Мотото на фестивала „Ефир и мощ“ носи цялостната идея за това издание чрез подбора на експозициите и авторите. Фестивалът е част от Културния календар на София и всяка година представя стотици произведения от цял свят, както в София и България, така и в пътуващи и обменни изложби зад граница.

Произведенията за „Ефир и мощ“ са селектирани от експертно жури. Изложбата ще представи голямоформатни произведения, специално създадени от авторите за пространството на фоайе „Запад“ в НДК. Това са 6 проекта, представящи различни видове техники с оригинални творчески решения, вписващи се в елегантното пространство на Двореца на културата. Част от скулптурите и инсталациите са създадени с материали, подсигурени от членове на FESPA България, Световната организация за рециклиращи технологии. Авторите ще бъдат наградени със сертификати за достижение в хартиеното изкуство.

Избраните автори са:

Аделина Раковска, „Ароматът на цъфналата слива изгря със слънцето на планинската
пътека“;
Елена Белова, „Трансформация“;
Екатерина Христова и Емил Деянов, „Копнеж“;
Маргарита Допчева, „Зависимост“;
Силвана Илиева, „Риф“;
Христина Дечева, „Така пише Бог. Звукът – първичният градивен материал“.

Втората експозиция, разположена в Мраморно фоайе е 14-тото издание на Аматерас годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство. Това е емблематичният раздел на фестивала, който традиционно представя международна селекция с награден фонд от цял свят. Международно жури ще излъчи победителите между избраните 61 автори от 21 държави. Наградите ще бъдат връчени от членове на журито и представители на подкрепящите организации – Министерство на културата, Столична община и FESPA България.

Произведенията в двете изложби отправят послания за утвърждаване на човешките ценности и опазване на сигурността на нашата планета и мира в света. Авторите са фокусирани върху инсталационни форми, обекти и скулптури, които имат по-мащабно звучене чрез огромно разнообразие на техники и послания. Голяма част от тях са утвърдени имена в това изкуство и членове на дългогодишни партньори на фондация „Аматерас“, като IAPMA (Световната асоциация на авторите работещи с хартия) и професионалната асоциация NEXUS, Япония.

С всяка година българското участие е все по-голямо и ярко, представящо ежегодно и нови автори. Много от участниците в конкурса са познати имена не само в България като: Елиана Анхина и Анжела Барбу от Бразилия; Елмар Пайнтнер и Вилхелм Шрам от Австрия, Летисия Бургос и Ева Токер от Аржентина, Атанас Михалчев, Аделина Раковска, Веска Абад, Здравка Костадинова, Красимира Дренска, Маня Вапцарова, Розина Макавеева и Цвета Петрова от България; Ирене Рамензее и Ирене Хопенберг – Германия, Ацуми Мурата, Кенджи Сато, Норико Амано, Нобуко Уеда и Сумие Мацура от Япония, Брюно Давид и Марсел Бенаму от Франция и Метка Пепелнак от Словения.
Изложбите са реализирани с финансовата подкрепа на Програма „Едногодишен грант ’22“ на НФК, Програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата, Стар Моторс България, FESPА България. Изложбите са част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.