ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

СФФ - ИДИОТСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК / Triangle of Sadness

12:00ч. 19.03.2023 зала 11, Кино Люмиер

Швеция-Германия-Франция, 2022, 143 мин.
режисьор и сценарист – Рубен Йостлунд
продуценти – Ерик Хемендорф и Филип Бобер
оператор – Фредрик Венцел
монтаж – Микел Карлсон и Рубен Йостлунд
художник – Йозефин Осберг
продукция на PLATTFORM PRODUKTION/ESSENTIAL FILMS/COPRODUCTION OFFICE
световен разпространител – COPRODUCTION OFFICE
разпространител за България – А+ ФИЛМС
в ролите Шарлби Дийн (Йая), Харис Дикинсън (Карл), Уди Харълсън (Капитанът), Доли де Леон (Абигейл), Златко Бурич (Димитри), Вики Берлин (Паула), Ирис Бербен (Терез)
Най-новият филм на шведския сатирик и провокатор Рубен Йостлунд – вече двукратен носител на „Златна палма”, - Идиотският триъгълник е не само най-провокативната му творба досега, но и със сигурност най-смешната и яростна.
Първата от трите части на филма е за моделите Карл и Йая. Лишени от всякакво благоприличие, те се скарват яростно по време на интимна вечеря. Във втората част двойката се озовава на луксозен круиз. Корабът е пълен с всякакви чешити, които се считат за неуязвими заради парите и властта си. Капитанът, който не си дава особен труд да води кораба безопасно, се оказва отявлен марксист. В една гротескна и неистово смешна сцена той се напива до припадък и спори с постоянно пияния руски бизнесмен Димитри, който пък е фен на капитализма. А в това време корабът попада в буря и всички пътници се разделят зрелищно с прескъпата си вечеря.
Ако първите две части напомнят на класически социални сатири като Ангелът унищожител на Бунюел, то изненадващата финална част – в която малцина оцелели след пиратска атака се озовават на необитаем остров - препраща към апокалиптичните визии на Годар в Уикенд. Пристрастеността ни към комфорта взема превес над чувството за помощ или алтруизъм. Безсрамно мизантропска социална сатира, Идиотският триъгълник ще провокира безкрайни дебати.
награди
Кан – „Златна палма”