ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ПРЕНАСОЧЕНО | Колко е важно да бъдеш сериозен

19:00ч. 26.10.2021 Театър Азарян

Най-новият спектакъл на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград - комедията на Оскар Уайлд "Колко е важно да бъдеш сериозен" гостува за първи път в София! Не пропускайте възможността да я гледате в Театър Азарян, НДК на 11 юни от 19:00 ч.

КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН
от Оскар Уайлд
превод - Красимира Тодорова
режисьор - Антон Угринов
сценография и костюми - Ванина Цандева
музика - Калин Николов
Участват: Нено Койнарски, Йордан Ангелов, Мариана Бонева, Недиляна Павлик, Албена Чобанова, Жанет Керанова, Аладин Алиибрахим, Кънчо Кънев, Теодор Куков и

Тара Димитровска и Радослав Балев (Студенти в ЮЗУ "Неофит Рилски")
Три любовни истории са в основата на сюжета на една от най-остроумните и интересни пиеси на Оскар Уайлд – „Колко е важно да бъдеш сериозен“.
Този изящен драматургичен текст е всъщност забавен и ироничен коментар върху обществото и неговите модели на живеене. „Колко е важно да бъдеш сериозен“ („The Importnace of Being Earnest“) би могло да бъде преведено също и като „Колко е важно да бъдеш искрен, откровен“, защото думата “earnest” има двойнствен смисъл.
Именно това е и едрата тема, която ни занимаваше в репетициите – способността на човек да съжителства с истината или по-скоро липсата на тази способност. Последиците, произтичащи от ходовете на героите, които са верни на принципа, че лъжата винаги е за предпочитане пред истината, ги вкарва в интересни и парадоксални сюжети и прави тази пиеса истинско проникновение за човешката природа.
Няма нищо по-сигурно от това, че всички ние повече или по-малко избягваме да бъдем искрени с другите, а често и със самите себе си. Както тогава така и днес, живеем в общество, в което всеки се опитва да представи себе си не такъв какъвто е, а такъв какъвто би искал да бъде в очите на другите или както казва Оскар Уайлд – „Всеки в края на краищата се оказва някой друг“.
Антон Угринов
Спектакълът е реализиран с подкрепата на Община Благоевград и Винарска изба Логодаж
Партньори: Старото фото, Entase
Медийни партньори: Радио Благоевград, БНТ-Благоевград, АртАкция, ArtVibe