ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Особняците

17:00ч. 26.11.2022 зала 11, кино Люмиер

Особняците

Франция, 1964, 95 мин., черно-бял
режисьор и сценарист – Жан-Люк Годар
по романа „Fool’s Gold” от Долорес Хичънс
оператор – Раул Кутар
монтаж – Аньес Гийемо
музика – Мишел Льогран
продукция на ANOUCHKA FILMS/ORSAY FILMS
световен разпр. – GAUMONT
в ролите:
Ана Карина (Одил), Клод Брасьор (Артюр), Сами Фрей (Франц)
 
Артюр и Франц се запознават с Одил на урок по английски език. Одил работи като домашна помощница на възрастна дама срещу безплатна квартира. Последната често посреща загадъчен източен дипломат във вилата си на брега на Марна и укрива там огромни пачки банкноти. Двамата младежи убеждават Одил да им помогне да задигнат това съкровище. Но операцията тръгва на зле…
Младежи, прекалено увлечени по криминални сериали и черна хроника, предприемат (безуспешно) планиран обир. Но Годар не превръща сюжета в социологическа парабола или опит за пародия. Трагикомичната фикция цели преди всичко да вникне в положението на герои, изживяващи се като ексцентрични рушители на общоприетото в ежедневието и на екрана, излъчващи своето верую като непрекъсната игра и стигащи понякога до трагична развръзка. Тук интерпретацията, спонтанността, хумора, лековерната сериозност на тримата актьори взимат превес, както при никой друг филм на Годар.
Един от истински култовите филми на Годар; в знак на почит към него, киноманът Тарантино кръщава така своята продуцентска компания – A Band Apart.