ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

КАДЗЕ - предпремиера

19:30ч. 13.06.2024 зала 11 / кино Люмиер

КАДЗЕ

 

Премиера:

Кино „Люмиер“, 13 юни, 19:30

режисьор: Ани Васева

камера: Иван Николов

с участието на: Леонид Йовчев, Катрин Методиева, Мария Панайотова, Емона Илиева, Галин Попов, Борис Делчев, Иван Николов, Михаил Жекунов, Михаела Люцканова, Боян Манчев, Светлана Янчева и Пипи

монтаж: Ани Васева, Иван Николов

консултант: Боян Манчев

звуков дизайн: Ангел Симитчиев

музика: Кристоф Печанац

асистент-режисьор: Михаил Жекунов

постпродукция: Иван Николов

въздушна фотография: Павел Граматиков

костюми: Ани Васева, Дарина Стоименова

керамика: Катрин Методиева

графично оформление: Моника Вакарелова

 

„Кадзе“ подема мотиви от мита за Орфей и Евридика, както и образи от хипнотичното есе „Кадзе Дарума“ на Тацуми Хиджиката. Филмът е втората част от трилогията, чиято първа част е „Дарума“ (2021), а третата предстои.

В този обърнат с хастара навън митологичен сюжет Евридика следва Орфей, а Орфей следва призрака на Евридика, вече необратимо завърнала се в царството на сенките. Времето преди и след фаталния поглед са се слели. Следването е безкрайно и без хоризонт на очакване. Събитията се нагнетяват не в ясното си отмерване, а в стаяването, отместването, интервала, сред вятъра на неочакваното, сред природните стихии, чието действие е неподозирано и смайващо. Събитието е там, където това, което е, се явява като това, което никога не е било и което никога не е подозирало, че ще бъде.

 

„Кадзе“ е другото име на търсенето на невъзможното.

 

 

Продукция на „Метеор“

 

„Кадзе“е заснет с любезната помощ на: ТАМ Велико Търново, Група Дупини, Артцентър Дупини, Галин Попов, Лидия Къркеланова, Борис Делчев, Николай Зарков

Архитектурно-музеен резерват „Никополис ад Иструм“, стопанисван от Регионален исторически музей – Велико Търново и неговия директор д-р Иван Църов.

 

ТОП СЪБИТИЯ