ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Гала концерт на Елина Гаранча

19:00ч. 23.09.2019 Зала 1

Elīna Garanča, mezzo-soprano
Sofia Philharmonic
Karel Mark Chichon, conductor
THE PROGRAM INCLUDES Aries by Verdi, Puccini,Cilea, Grieg,
Gastaldon, Suppè, Gardel ...

Елина Гаранча, признатата в цял свят притежателка на уникален тембър и чувствен глас, ще пее в зала 1 на НДК на 23 септември. Поканата идва от Софийска филхармония, а концера на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните съвременни диригенти Карел Марк Чичон.

За почитателите на класическата музика събитието с участие на звезда от ранга на Гаранча е истински празник. Неповторимото мецосопрано идва у нас в разцвета на своята кариера. Само преди няколко месеца Елина откри сезона на Метрополитън опера с новата продукция на “Самсон и Далила”, диригент Яник Незе-Сеген. Красивата визия, изключителната техника и искреност на изпълненията ѝ осигуряват чести гостувания във Виенската Щатсопера, Берлинската Щатсопера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк и Уигмор Хол в Лондон, участия в различни гала вечери и фестивали във всички точки на света. Любими на публиката са съвместните ѝ концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Професионалният и услужлив глас на певицата позволява тя да изпълнява и най-сложния репертоар с лекота и изящество, излъчвайки абсолютна женственост и оставяйки публиката без дъх.

В света на операта не е рядкост сцената да събере двама души и в живота, както се случва с Елина Гаранча и британския диригент Карел Мария Чичон, с когото имат щастлив брак и две дъщери. Семейството продължава да концертира заедно, както ще се случи и на сцената на НДК на 23 септември.

Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където преподавател е нейната майка. Тя печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин” през 1999, а през 2001 е финалист в престижния “BBC Cardiff Singer of the World Competition”.

Гаранча започва професионалната си кариера през 1999 като гостуващ артист в Щатсопера Майнинген, където изпълнява много главни роли. След това тя става чест гост на операта във Франкфурт.

За кратко време Елина се утвърждава като една от най-големите оперни звезди в света с участието си в главните роли на много престижни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Тя завладява сърцата на публиката с красивия си глас, интелигентност, музициране и въздействащи сценични превъплъщения.

През септември 2005 Гарача подписва ексклузивен договор с Deutsche Grammophon (DG). Нейният първи самостоятелен звукозапис “Aria Cantilena” е издаден през март 2007, а отзвукът от него е изцяло положителен. Албумите ѝ също печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те ѝ носят ECHO Klassik award – за “Romantique” през 2012 и за “Meditation” през 2015.

Последният албум на Елина Гаранча ”Revive” беше издаден в края на 2016 и единодушно похвален от критиката: “Вълнуващ диск, с изобилие от разкошно качество.“ (The Telegraph)

Последните новости около Елина Гаранча включват положителните отзиви след дебюта ѝ в в ролята на принцеса Еболи в новата продукция на “Дон Карлос” на Националната опера - Париж и ролята ѝ на Далила в продукцията на Виенската Щатсопера “Самсон и Далила”. Наскоро излезе DVD с изпълнението ѝ в операта “Фаворитката” на сцената на Баварската опера в Мюнхен. Тя участва и в продукцията на Метрополитън опера “Кавалерът на розата”, която се излъчи на живо от Ню Йорк в киносалоните по цял свят.

Гаранча е носител на много награди, сред които “Певица на годината” на наградите МИДЕМ за класическа музика в Кан и “Певица на година” на престижните награди ECHO Klassik (2007), “Вокалист на годината” на специализираното издание “Musical America” през 2010.

Сред забележителните ѝ участия в гала концерти и рецитали е изпълнението й във вердиевия “Реквием” в Ла Скала - Милано с диригент Даниел Баренбойм и с участието на Аня Хартерос, Йонас Кауфман, Рене Папе, който е издаден на CD/DVD от Decca.

През май 2013 Виенската опера удостоява Елина Гаранча с почетната титла "Камерзингерин”, с която се награждават изключителни оперни гласове. Елина е един от най-младите носители на наградата, почетена заради отдадеността й на Виенската Щатсопера, нейните над хиляда и четирисет изпълнения и 11 оперни роли на сцената на Операта от дебюта й през 2003.

Понастоящем Карел Марк Чичон е главен диригент и артистичен директор на филхармоничния оркестър на Гран Канария. Преди това в продължение на 6 години е главен диригент на филхармоничния оркестър на Дойче радио. Британският диригент е възпитаник на Кралската музикална академия и Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.

През 2016 Карел е избран за “Приятел на Кралската музикална академия” в Лондон, като признание за професионалните му постижения.

Карел дирижира в Метрополитън опера – Ню Йорк, Виенската Щатсопера, Дойче Опера в Берлин, Баварската опера в Мюнхен, Римския оперен театър, Teatro Comunale в Болоня и др. През годините Чичон застава пред Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, Лондонския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Холандския филхармоничен радиооркестър, Виенския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Токио, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Руската национална опера и др.

В началото на 2016 Карел направи своя високо оценен дебют в Метрополитън Опера – Ню Йорк с “Мадам Бътерфлай”, който е излъчен на живо в над 2000 киносалона в 66 страни в целия свят.

Карел редовно участва в звукозаписи на Deutsche Grammophon, като наскоро записа още два компакт диска за известния лейбъл.

Концертът на оперната прима Елина Гаранча ще е поредното предизвикателство, с което националния ни филхармоничен оркестър ще докаже професионализма си и световното си ниво. Само преди няколко месеца, отново по покана на Софийската филхармония, гостува легендарното сопрано Анджела Георгиу, която остана впечатлена от българския диригент Найден Тодоров, филхармониците ни и топлото просрещане на българската публика.

Билетите за музикалното събитие на 23 септември вече са в продажба на касите на НДК, зала „България“ и в мрежата на Eventim на цени от 40 до 150 лв.