ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

EMELI SANDE

20:00ч. 10.07.2024 Зала 1

Емели Санде композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15 като спечелва конкурса Choice FM. Въпреки това все още не е сигурна в музикалните си възможности и започва да учи медицина.
Докато е на студентски стаж, майка й изпраща нейни записи на Би Би Си. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт. Там се запознава с продуцента Шахид Хан, известен като Ноти Бой. Творческият им тандем е изключително успешен и една от първите им песни Diamond Rings се класира в първата десетка на британската класация за сингли през лятото на 2009. Емели композира и за редица звезди - Риана, Алиша Диксън, Алиша Кийс, Шерил Коул, Тайни Темпа и Лиона Люис и други. През 2011 е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а 2012 грабва две статуетки “Брит” за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум. На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на “Бийтълс” за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум Our Version Of Events е в класацията 63 седмици. До тогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на “Бийтълс” Please Please Me - 62 седмици през 1964 . 2017 г. тя получава наградата на Brit Awards за най-добра британска соло изпълнителка.
Емели Санде има издадени 5 студийни албума. Последният е How Were We to Know от 2023 г.
Емели Санде ще изнесе своя първи концерт пред българска публика на 10 юли 2024 в Зала 1 на НДК по покана на „Жокер медиа”.