ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

"БАХ и МОЦАРТ" - КАМЕРАТА ОРФИКА и МАРИО ХОСЕН

19:00ч. 01.12.2015 Зала 8

ТАГОВЕ:

Култура

На 1 декември (вторник) от 19:00 часа в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК) ще се състои концерта "БАХ и МОЦАРТ" на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ и МАРИО ХОСЕН.
 
Солисти: Марио Карбота – флейта (Италия) и Атанас Атанасов – чембало
 
ПРОГРАМА
Й. С. Бах/ транскрипция В.А. Моцарт - 4 Фуги от цикъла “24 прелюдии и фуги”
 
В. A. Моцарт - Divertimento KV136 в ре мажор (1. Залцбургска Симфония)
Allegro; Andante; Presto
 
Й. С. Бах - Бранденбургски концерт №1
Allegro; Adagio; Allegro; Menuetto - Trio I - Polacca - Trio II
 
В. A. Моцарт Адажио и Фуга KV 546

Й. С. Бах - Бранденбургски концерт №5
Allegro; Affettuoso; Allegro

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ
 
МАРИО КАРБОТА има отлична диплома от Консерваторията в Пиаченца, посещава следдипломни курсове на Марио Анчилоти в Училището за музика във Фиезоле. По същото време печели множество награди от конкурси, сред които се откроява тази от конкурса „Франческо Чилеа“ в Палми. Високо оценен от публиката и музикалната критика, Карбота свири в цяла Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните зали – Голямата зала на Мюзикферайн, Виена; Рудолфинум, Прага; Аудиториума на Швейцарското радио в Лугано, Зала „Джузепе Верди“ в Миланската консерватория, Глен Гулд Студио в Торонто, Канада; Аудиториум „Мануел де Файа“ в Гранада, Опера Кайро, Театър Поли в Пекин, Литовската филхармония, Вилнюс и др. Участва в множество фестивали, сред които международните фестивали “Кастел де Перелада“ и „Сантандер“ в Испания; в Загреб, в Любляна и в Техеран. Като солист Марио Карбота концертира с камерни оркестри и солира на редица симфонични оркестри в Австрия, Германия, Израел, Турция, КНДР, Египет, Португалия, Италия и САЩ. Карбота осъществява световни премиери на множество произведения от италианските композитори Катанео, Коняцо, Гризиджовани, Ермирио, Фелегара, Гелмети, Посио, Пиачентини, Солбиати, Талиети, Талмели и др., част от които посветени на него. Карбота се посвещава и на изследване и популяризиране на забравени, но значими автори. Той редактира сонати от Фиорини, Нардини, Лихтентал и Рола за издателствата Бербен, Кариш и Руджиненти. Разнообразната му дискография за Dynamic, Tactus, Nuova Era и Rugginenti включва записи на Джузепе Самарини, Марио Пилати, пълните произведения на Нино Рота, песните на Гаспар Фюрстенау (в сътрудничество с Хора на швейцарското радио, Лугано), интегрални дуа за флейта и цигулка с Луиджи Алберто Бианки, шест квартета и концерт за флейта на Алесандро Рола, троен канцерт „Олеандрите“ от Рафаеле Гервазио, с италианския певец Давид Риондино, и пълния списък концерти за флейта на Саверио Меркаданте. Марио Карбота прави курсове и майсторски класове в университета в Амарило, Тексас, в Международната музикална академия в Милано и Лятна музикална академия Нови Сач, Полша. 

АТАНАС АТАНАСОВ завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с пиано при проф. Богомил Стършенов (1977) и композиция при проф. Парашкев Хаджиев (1985). Следва и майсторски клас по пиано при проф. Богомил Стършенов (1977-79). Участва в международни курсове по клавирна интерпретация във Ваймар (Германия – 1975) при Режина Смендзянка, Париж (Франция – 1976, 1977 и 1983) при Ивон Лефебюр, в Прага (Чехия – 1978) при Милан Шлехта (орган), Сузана Ружичкова (чембало) и Франтишек Раух (пиано). Носител на награди от национални и международни конкурси. Има активна концертна дейност като солист, камерен изпълнител и сътрудник на редица хорови и оркестрови формации – пианист, чембалист и органист. Осъществява записи за студио „Балкантон”, Gega New, БНР, БНТ, Радио Женева и др. Първи изпълнител на голям брой произведения от български композитори. Значителен брой концертни изяви като солист на симфонични оркестри. Най-престижно е участието му като композитор и пианист в Международен фестивал за съвременна музика в Санкт Петербург, Русия (1991), където изпълнява своя Първи концерт за пиано и оркестър с филхармонията на Санкт Петербург. От 1978 преподава в НМА. Професор (от 2000) по клавирен съпровод и композиция. Води лекции също и по методика на клавирния съпровод и цифрован бас. Към педагогическата му дейност може да се добави и провеждането на курсове по клавирна интерпретация в Гърция и Турция. Член на Управителния съвет на Съюза на българските композитори (2005-2011). Понастоящем е ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА.

МАРИО ХОСЕН дебютира като солист на оркестър още на осем годишна възраст. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен свири с редица оркестри, между които: Английски камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралска Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничeн оркестър на БНР, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много други. Изявява се в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония. Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Именитият виртуоз е почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор на редица международни проекти. Причина за създаването на Академичен оркестър „Камерата Орфика НБУ“ и Първия международен цигулков фестивал във Варна, 2015 година. Вече няколко години успешно провежда и Международната академия „Орфеус“ във Виена, Австрия.

Един от основните участници в проекта „Солисти-интерпретатори“ е оркестровият състав на Нов български университет. КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е оркестър, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия. Нашата епоха изисква от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството. С концертите си КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е посланик на Балканите по света. ОРФЕЙ, безспорно най-ярката личност в историята на класическата митология в европейската култура, е роден в Тракия. Мотивирани от посланието му, решихме с музиката си да бъдем носители по света на неговото име. Един изключителен пример за международно културно сътрудничество на различни народи от югоизточна Европа, които създават културен мост към света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу. Оркестърът е имал турнета в Австрия, Полша, Япония, Финландия и България. Различните телевизионни и компакт диск записи, доказват високото техническо и музикално ниво на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ.
 
Цени на билетите: 8 и 12 лв. на касите на Билетен център - НДК.

ТОП СЪБИТИЯ