ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

АМЕДЕО МОДИЛИЯНИ И НЕГОВИТЕ ТАЙНИ / MASTER OF ART

17:30ч. 04.09.2021 Кино Люмиер

АМЕДЕО МОДИЛИАНИ И НЕГОВИТЕ ТАЙНИ
Франция, 2018, 52 мин.
реж. Жак Лойой
 
Творбите на Модиляни са сред най-разпознаваемите в модерното изкуство, но за самия творец не се знае особено много. Базирайки се на продължаващо научно изследване, филмът разкрива тайните зад митовете, обкръжаващи този художникбохем, и е създаден по повод 100-годишнината от неговата смърт.
Роден през 1884 г., Амедео Модиляни не оставя в наследство нито кореспонденция, нито теоретични трудове. Публичният интерес към творбите му изглежда обратно пропорционален на вниманието, което историците на изкуството отделят на живота му. Днес някои от картините му достигат астрономични цени по търговете - рисуваната през 1917 г. „Полегнало голо тяло” бе продадена от „Кристи’с” през 2015 г. за повече от 170 млн. долара. Възроденият интерес към художника провокира неколцина историци, критици и куратори да разберат повече за човека отвъд легендата.
Филмът се опитва да проследи живота на Модиляни, проучвайки ключови места и връзки, както и влиянията, които е изпитвал. Използвано е и изследване на 26 негови картини и три скулптури, притежавани от френски публични колекции.