ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА РЕЖИСЬОРЪТ ЕЛЕНА ПАНАЙОТОВА ПОСТАВЯ ПЕРСИЙСКИЯ ЕПОС „ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ“

26 May, 2021

Премиерата е на 2 юни в Театър Азарян
 
В древна Персия ще ни пренесат сценографът Юлиян Табаков, композиторът Николай Иванов (ОМ), хореографът Росен Михайлов, музикантът Марина Великова и актьорите Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Стефани Алдимирова и студенти от НБУ на 2 юни от 19:00 часа в Театър Азарян с премиерния спектакъл ШАХНАМЕ: Сказание за Зал. Режисьор на сценичната версия е Елена Панайотова.
 
Персийският епос „ШАХНАМЕ“, в превод „Книга на царете“ от Фердоуси, е в списъка на ЮНЕСКО за „Шедьоври в устното и нематериално наследство на човечеството“, а през 2020 г. се отбелязаха 1010 години от създаването му. Епосът включва огромна част от националния фолклор на древна Персия, иранските митове и свещените предания на зороастрийците.
 
Спектакълът „ШАХНАМЕ: Сказание за Зал“ e вдъхновен от персийския епос и  разказва една от митологичните истории в него за раждането на Зал, който е отхвърлен от баща си и отгледан от птицата-пазител Симург. По-късно той е реабилитиран като ирански владетел и се влюбва в арабската принцеса Рудабе, тяхната любов преодолява редица политически препятствия и те сключват брак, от който се ражда най-големият ирански герой. Историята на Зал поставя въпроси за властта и любовта, за истината и човечността, чрез които придобиваме мъдрост и разбиране за човешката душа и дух. Спектакълът дава достъп до свят на непреходни истории и чудеса от паметта на иранската култура.
 
Билети за спектакъла можете да закупите от касите на Билетен център – НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg
 
Проектът е инициатива на Фондация „ДЕН ГРИ“ в сътрудничество с Театър Азарян и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на Културата,  програма „Култура“ на Столична Община, Фонд за стратегическо развитие  към НБУ, Индологическа фондация „ИЗТОК-ЗАПАД“, фондация „Етюд“ и Адам Бейджър.