ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ВЕЧНИЯТ ВЪПРОС – ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е ЖИВОТЪТ С ДРУГИЯ, РАЗГЛЕЖДА ПРЕМИЕРНИЯТ СПЕКТАКЪЛ „ДЕМОНИ“ В ТЕАТЪР АЗАРЯН

21 May, 2021

На 9 юни в Театър Азарян младите и талантливи актьори от Сдружение „Enso“ – Александра Димитрова, Адриан Филипов, Камелия Хатиб и Стоян Младенов ще представят премиерния спектакъл „Демони“ от Ларш Нурен. За дебютния си проект екипът кани утвърдения режисьор Крис Шарков, а Театър Азарян припознава за своя сцена, която подкрепя младите и независими творци. Името на Сдружението не е избрано случайно – в превод, то означава „моментът, в който умът освобождава душата да твори“.
 
Авторът Ларш Нурен е малко познат в България, но е истински любимец на европейската публика. Именно затова от Сдружението се насочват към Нурен и възможността да поставят нов и непревеждан текст.
 
Ларш Нурен (1944-2021) е може би най-известният съвременен шведски драматург, писател и поет. Автор е на около 75 пиеси, които се занимават най-често с интимния свят на човека – както с междуполовите семейни отношения на средната класа, така и със социалните проблеми на маргиналите, особено в по-късните си пиеси. „Демони” е определено най-известната му пиеса, поставяна многократно в Европа и в цял свят. Още с излизането си, критиката я оприличава на „Кой се страхува от Вирджиния Улф” на Олби, но с елементи на фарс и черна комедия. Премиерата в Театър Азарян е първа постановка на „Демони” в България.
 
Спектакълът ни отвежда в апартамента на Катарина и Франк, които са в средата на 30-те, живеят заедно от 9 години и нямат деца. И двамата се намират в пределна точка в досегашния си живот. Плановете за вечерта се провалят и съвсем импровизирано те канят на гости съседите си Йена и Тумас, за да не останат сами и да не се нараняват. Йена и Тумас изглеждат абсолютно нормална семейна двойка – с две деца и без видими конфликти. Вечерта обаче придобива неочаквано развитие. След много изпит алкохол, разговори за бита и битието, постоянни провокации, игри, нелепи ситуации, сблъсъци на пола и среднощни прозрения, двете двойки се изправят пред вечния въпрос – възможен ли е животът с другия? Имало ли е някога в нашето битие друга възможност за съществуване и къде стои заключена тя?
 
Превод от шведски е дело на Любомир Гиздов, сценографията е поверена в ръцете на Илияна Кънчева, а музиката на Емилиян Гацов – Елби.
 
Билети за спектакъла „Демони” може да откриете на касите на Билетен център – НДК и www.tickets.ndk.bg
 
Проектът е подкрепен от Министерство на културата и Шведския културен институт.