ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„УРОЦИТЕ НА БЛАГА“ ПРОДЪЛЖАВА ДА ЖЪНЕ УСПЕХИ, ГЛЕДАМЕ ГО НА 16 НОЕМВРИ В ЗАЛА 1 НА НДК

29 Sep, 2023

След двете статуетки „Кристален глобус“ от Карлови Вари и редица международни отличия, най-новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“, който ще открие тазгодишното издание на Киномания на 16 ноември в зала 1 на НДК, триумфира и у нас. Фестивалът „Златна роза“, най-големият форум за българско кино, отличи филма със седем награди
„Уроците на Блага“ беше награден в категориите за най-добър пълнометражен филм, главна женска роля на Ели Скорчева, сценарий, операторско майсторство, като получи също наградата на публиката, наградата на Съюза на българските филмови дейци и диплом за специални постижения за актьора Герасим Георгиев - Геро.
Филмът на Стефан Командарев е включен в селекцията за Европейските филмови награди за 2023 г., редом с 40-те най-знакови европейски заглавия на годината, сред които наградените в Кан „Анатомия на едно падане“, „Страсти в кухнята“, „Зона на интерес" и „Падащи листа", наградените във Венеция „Аз, капитан“ и „Зелена граница“ и др.
Малко преди тържественото откриване на Киномания „Уроците на Блага“ ще бъде представен и на 18-ия кинофестивал в Рим, в чиято конкурсна програма намери своето заслужено място.
Билетите за прожекцията на „Уроците на Блага“ в зала 1 на НДК влизат в продажба от 5 октомври.
Очаквайте още подробности около програмата на предстоящото 37-мо издание на Киномания!
 „Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА "НФЦ", БНТ, МДМ - Германия, Евроимаж, Програма "Творческа Европа" – подпрограма Медиа на ЕС, Киа България, СФСМВР.
37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация "Имам идея" с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд "Култура", ИА "Национален филмов център" и Столична община.