ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

УНГАРКАТА ЕСТЕР БОРНЕМИСА ГРАБНА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ

11 Юни, 2021

Снощи във фоайе – Запад на НДК официално бяха обявени победителите в годишния конкурс на фондация „Аматерас“ за хартиено изкуство. Събитието е кулминацията на София Хартиен арт фест, в който участват творци от цял свят. Изложбата с техни произведения, както и самостоятелната изложба на Красимира Дренска – победител в миналогодишния конкурс, могат да се видият в НДК до 30 юни.
Първо място грабна впечатляващата инсталация на унгарската авторка Естер Борнемиса „Увеличение „, вдъхновена от картите на градовете, второ място, присъждано за иновации в хартиеното изкуство, отиде при Мирослав Брош от Словакия за творбата му „Изрязан и отворен“, а наградата за български автор спечели „Голямото синьо“, дело на Валентин Бакърджиев.
На официалната церемония присъстваха Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, Ангел Митев – изпълнителен директор на НДК, Весела Кондакова, зам.-министър на културата, Биляна Генова, директор на дирекция култура към Столична община, г-н Мицохико Шиномиа, съветник на посланика на Япония в България – г-н Нарахира, Даниела Тодорова – куратор и съорганизатор на фестивала, Тодор Тодоров – съорганизатор на фестивала и председател на журито и Ирина Мутафчиева, член на журито и дългогодишен директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство.
„Толкова пълно фоайе в НДК не сме виждали поне от година и половина. Чудесен повод да се съберем!” С тези думи председателят на Съвета на директорите на НДК приветства гостите на изложбата и допълни: „За четвърти път организираме съвместно тази прекрасна изложба и нека се замислим за това упорство на хартията в нашия дигитален свят. Ако мога да перефразирам една римска сентенция „Думите отлитат, написаното, създаденото върху хартия остава. И виждате, че то е неповторимо.”
Велков отбеляза забележителното присъствие на 60 автори от 35 страни, както и изключителната изложба на миналогодишния победител в конкурса Красимира Дренска, чиято експозиция е разположена в Мраморно фоайе. Той благодари и на парньорите от Японското посолство: „Националният дворец на културата в навечериeто на своята 40-та годишнина има наистина голяма история с държавата Япония. Още през 1975 г. е подписан първият културен меморандум между България и страна, която не е била в рамките на Социалистическия блок - именно Япония. По-късно е имало размяна на делегации, а през 1981 г., когато е открит НДК, е апогеят на взаимоотношенията със създаването на работни групи в сферата на културата и изкуството. И се радвам че 40 години по-късно, чрез тази изложба с подкрепата на посолството, отново се докосваме до общите ни традиции и спомени“.
Велков благодари още на институциите в лицето на Министерство на културата и Столична община, че продължават да подкрепят културните събития в НДК.
Весела Кондакова, зам. – министър на културата, поздрави организаторите и благодари на домакините от НДК, които за 4-ти път приемат Софийския хартиен арт фест и прочете поздравителен адрес от името на проф. Велислав Минеков, министър на културата.
От страна на организаторите Даниела Тодорова допълни, че: „Без искреното желание да създаваш изкуство нищо не се случва. Именно в тези трудни времена разбираме колко е важно то. Духовната храна е тази, която ни кара да се чувстваме добре, да сме психически здрави“.
Тя обясни, че името на фондация „Аматерас“ идва от името на японската богиня на слънцето – Аматерасо Амиками. Мицохико Шиномиа, съветник на посланик Хироши Нарахира в Посолството на Япония, сподели от името на посланика, че се радва, че има много творби от японски автори. Пожела още по-голям разцвет на отношенията между Япония и България и  развитие на фондация „Аматерас“
Биляна Генова, дир-р на дирекция „Култура“ към Столична община също приветства публиката и гостите от името на кмета на София Йорданка Фандъкова. „Хартиеният арт фест е част от календара на културните събития и се осъществява с подкрепата на СО от 2012 г. насам. И е може би едно от 50-те най-големи събития в рамките на Културния календар и в полето на културата в София.“
В рамките на конкурса бяха връчени и четири сертификата– на Нобуко Уеда и Кенджи Сато от Япония, на Жанин Дераймекер от Белгия, както и на Мария Матя Роспара от Полша.
Миналогодишният победител в конкура Красимира Дренска също представи творбите си и разказа за творческия си път и за артистичните си вдъхновения.

Изложбите могат да бъдат разгледани всеки ден до 30 юни от 10 до 19 часа. Достъпът е откъм вход А4.