ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ТРИ КЛАСНИ СЪБИТИЯ В ЗАЛА 1 ЩЕ РАДВАТ ПУБЛИКАТА НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ В НДК от 14 декември до 1 януари 2023

7 Dec, 2022

Новото издание на традиционния Новогодишен музикален фестивал в НДК ще започне на 14 декември и ще продължи до 1 януари 2023 г.
 
Публиката ще може да избира измежду пъстър букет от събития: балет, оперна гала, мултимедиен спектакъл, симфонични, камерни, джаз и детски концерти, прожекции на оперен спектакъл и концерт, участие на утвърдени изпълнители и млади таланти.
 
Звезди от световната сцена, вълнуващ репертоар и виртуозни изпълнения ни очакват в три грандиозни събития в зала 1. Тази зима освен кулминацията на фестивала – Празничният новогодишен концерт на 1 януари с диригент маестро Емил Табаков, публиката ще има възможността да види още оперна гала и балет.
 
На 14 декември в зала 1 ще бъде представен балетния спектакъл „Ана Каренина“ по музика на Чайковски, който ще даде начало на фестивала.  Балетната версия на една от най-популярните любовни истории е със специалното участие на МАРТА ПЕТКОВА и НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ - премиер солисти на Софийската опера и балет, ГИЛЕРМЕ АЛВЕШ - премиер солист на балета на Хърватския народен театър и виртуозната цигуларка ЛИЯ ПЕТРОВА. Диригент е ДИАН ЧОБАНОВ, а хореографията е на световноизвестния Лео Муич. Събитието е съвместна продукция на Национален дворец на културата и Опера Пловдив.
Спектакълът е с участието на международната балетна трупа на Пловдивската опера.
В НДК ще се състои софийската премиерата на закрито на спектакъла, който бе представен на международния фестивал OperaOpen2022 на Античния театър в Пловдив.
 
С бляскава оперна гала Роландо Вийязон и Софийската филхармония ще поздравят гостите на Новогодишния музикален фестивал на 22 декември в зала 1. Под палката на маестро Найден Тодоров, заедно с музикантите от Софийска филхармония, световноизвестният тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии, както и традиционни Коледни песни.
Роландо Вийязон отдавна е спечелил любовта на публиката и критиката, която не щади суперлативите за неговия глас. Наричан „най-очарователният от днешните оперни певци“ (The Times) и с „чудесен мъжки глас…величествен, елегантен и силен“ (Süddeutsche Zeitung), той е признат за един от водещите тенори на нашето време. Оперната звезда поддържа и успешна кариера като режисьор, писател и телевизионен водещ паралелно с блестящите си сценични превъплъщения.  Специален гост на събитието ще е и изгряващото американско сопрано Емили Погорелц.
 
Талантливите млади инструменталисти от струнен оркестър Drop Down Community ще зарадват публиката на Новогодишния музикален фестивал на 15 декември в зала 6 на НДК с въздействащ мултимедиен концерт-спектакъл. Събитието е наречено "Петте елемента" - въздух, огън, вода, земя и пластмаса, които са в неразривен кръговрат. Чрез силата на изкуството талантливите артисти изразяват позиция, вдъхновяваща създаването на общество, което цени жизненоважните ресурси. Концертът е със специалното участие на студенти, специалност "Театър на движението" от класа на проф. Велимир Велев от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
 
Богатата програма на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал ще включи още: три камерни концерта – „Картини от Испания”, „Шедьоври за пиано на четири ръце“, „Зимна приказка с Флаутисимо“, „Джазови мимолетности“ с участието на гости от чужбина и „Коледен джаз концерт  Let It Snow” на студенти от НМА „Проф. П. Владигеров“, както и детска програма, представена от ученици от НМУ „Л. Пипков“ - София - „Коледен концерт за деца” и Коледен концерт на Детския хор на БНР „Коледни звезди“, който ще се проведе на две дати (21 и 22 декември). Публиката ще може да види и две кинопрожекции в зала 11на НДК (кино „Люмиер“)– концерта „Трите звезди в Берлин” с участието на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот и операта „Силата на съдбата” от Джузепе Верди.
 
Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с Празничен новогодишен концерт, който тази година е наречен „Музикален фойерверк“. В първия ден от новата година ще чуем изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солистите Светлана Иванова – сопран и Георги Султанов - тенор, както и на талантливата млада цигуларка Диана Чаушева. В програмата са включени произведения на Росини, Щраус, Лехар, Супе, Делиб, Понкиели, Офенбах и др.