ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СТРАСТНО “БОЛЕРО” ЗАКРИ ХХI “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА” В ДВОРЕЦА

6 Юни, 2016

Неповторимият симфоничен концерт “Болеро”, с който беше закрит ХХI “Салон на изкуствата” в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) снощи ще се помни дълго след неговия завършек. Виртуозът Станислав Юденич, който дойде за първи път в България, изключителната Пламена Мангова, както и музикантите от Софийската филхармония с диригент Мартин Пантелеев сътвориха невиждан по своите мащаби и достойнства концерт, който зарадва ценителите на високото изкуство в Двореца.

Те изпълниха по великолепен начин популярните Фантазия-увертюра “Ромео и Жулиета” на Пьотр Илич Чайковски, “Римски пинии” на Оторино Респиги, “Концерт за две пиана и оркестър в ре минор” на Франсис Пуленк и хитовото за всички времена произведение на Равел - “Болеро”, което беше кулминацията на вечерта. 

Специално за закриващото събитие на ХХI “Салон на изкуствата”, продуцирано от НДК, за първи път в нашата страна пристигна Станислав Юденич (Златен медал на XI Международен конкурс Ван Клайбърн, САЩ, 2001 г.). Той беше за първи път на една сцена и с Пламена Мангова (Втора награда на престижния Международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г.), а техните изпълнения оставиха публиката в Зала 1 без дъх. 

Събитието беше част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.
Фотограф: Недислав Николов