ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК

12 Apr, 2022

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 31 май, от 19.00 часа на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата своята приказна постановка на „балета на балетите” „Спящата красавица” от П. И. Чайковски. С този спектакъл примабалерината, хореограф, педагог и настоящ художествен ръководител на балета на Старозагорската опера Силвия Томова ще отбележи 45 години творческа дейност в ролята на злата фея Карабос.  

Специално за събитието пристига премиер солистът на Балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко, който ще изпълни ролята на принц Дезире. В ролята на принцеса Аврора ще танцува примабалерината Анелия Димитрова. В останалите главни роли публиката ще види: Клара Ферер от Испания ще бъде Фея Люляк, Синя птица и принцеса Флорина ще изпълнят любимците на балетните почитатели Томоки Ишиго и Акари Мориматсу от Япония.В спектакъла на балета „Спящата красавица“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и в чужбина.

Балетът „Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов. Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на „Спящата красавица“ /през 2004 година е автор на костюмите за постановката на Националния балет-София/.

„Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което има в репертоара си талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви. „Спящата красавица” е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности.
Чайковски, още преди да започне да пише балета „Спящата красавица”, е уговорил и работил всички танци - валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н. - заедно с Петипа. Това е балетът, който ясно демонстрира нивото на една трупа. В него Чайковски и Петипа разработват балетния симфонизъм, няма танци, които органично да не са свързани с основното действие, всичко е подчинено на една идея, която протича от началото до края, няма нищо външно и пришито. Музиката на Чайковски е съвършена, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. Петипа долавя образите в музиката и ги претворява гениално в движение.