ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Солов концерт на Монах Авел "ДУШАТА ЗНАЕ"

15 Jan, 2024


 
На 12 и 16 март 2024 г. всички ние имаме прекрасната възможност да се докоснем до високото изкуство, защото у нас идва прекрасният пианист Монах Авел, който ще има концерт в НДК в София и във Фестивалния и конгресен център във Варна.

Той ще представи своята солова програма със заглавие „Душата знае”.
 
Очаква ни интересна програма, която ще включва световни музикални шедьоври от Бах до Мориконе.
 
 
"Музиката е неразделна част от живота ни. А хубавата музика може да ни вдъхнови за най-доброто, за добри постъпки, за възвишени мисли и дела. Много хора не могат да видят живота си без музика и дори може да се каже, че музиката им помага да живеят.

Но какво означава хубава музика?

Във всеки може да има свой собствен отговор, защото всички сме различни. Един харесва едно, друг друго. Но обективно, без да накърняваме нечии права и свободи, можем да кажем с увереност, че има лека и приятна музика, която те кара да полетиш, а има тежка, негативна музика, която те потиска.

Нека да вземем за пример класическата музика. Въпреки, че не всеки я разбира, тя носи огромен заряд от положителни емоции. Слушайки например шедьоврите на Бах, Моцарт, Бетовен – сякаш се възнасяме над света на смъртните.

Да, има произведения, които са по-сложни за възприятие, а има и такива, които са достъпни за всеки. Кой не знае "Турски марш" на Моцарт или "На Елиза" на Бетовен? Това е красива музика, достъпна за всеки. Има и прекрасна неокласическа музика, романтична музика, музики, написани за различни филми и превърнали се в шедьоври на световната музикална култура.

Слушайки такава музика, мозъкът ни се избистря, мислите ни стават по-чисти, ние ставаме по-добри" Монах Авел