ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Софийската филхармония пусна билетите за оперната гала с Роландо Вийязон

20 Юни, 2022

Концертът е част от Новогодишния музикален фестивал на НДК

С бляскава оперна гала Роландо Вийязон и Софийската филхармония ще поздравят гостите на Новогодишния музикален фестивал на 22 декември т.г. Под палката на маестро Найден Тодоров знаменитият тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии, както и традиционни коледни песни.

Роландо Вийязон отдавна е спечелил любовта на публиката и критиката, която го обсипва със суперлативи за неговия глас. Наричан "най-очарователният от днешните оперни певци" /The Times/ и с "чудесен мъжки глас…величествен, елегантен и силен" /Süddeutsche Zeitung/, Роландо Вийазон е признат за един от водещите тенори на нашето време. Той поддържа и успешна кариера като режисьор, писател и телевизионен водещ паралелно с блестящите си сценични превъплъщения.

Роден в Мексико Сити, той започва обучението си по музика в Националната консерватория на родната си страна, преди да се присъедини към младежки програми в оперните театри в Питсбърг и в Операта на Сан Франциско. Той бързо прави име на международната музикална сцена, след като печели няколко награди в конкурса Operalia на Пласидо Доминго през 1999 г. /включително наградата „Сарсуела“ и наградата на публиката/. През същата година прави европейски дебют като Де Грийо в "Манон" на Масне в Генуа, като Алфредо в "Травиата" в Парижката опера и като Макдуф в "Макбет" на Верди в Берлинската Щатсопер. От тогава Роландо Вийазон е редовен гост в държавните оперни театри на Берлин, Мюнхен и Виена, Ла Скала в Милано, Кралската опера Ковънт Гардън, Метрополитън опера в Ню Йорк и Фестивала в Залцбург, като работи с водещи оркестри и известни диригенти като Даниел Баренбойм и Яник Незе-Сегин. Като концертен певец той се е изявявал в Зала Барбикан в Лондон, филхармониите в Берлин и Кьолн, Фестшпилхаус - Баден-Баден, Гевандхаус - Лайпциг, Академия "Санта Чечилия" в Рим, Карнеги Хол в Ню Йорк и други.
През 2011 г. Роландо Вийязон дебютира като режисьор в Лион и оттогава режисира постановки в най-големите европейски оперни театри. През 2007 г. тенорът става изключителен артист на Deutsche Grammophon. Той е продал над 2 милиона албума по целия свят и е записал над 20 CD и DVD, които са отличени с множество награди. Вийязон е и Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, една от най-високите награди в областта на изкуството и литературата във Франция – страната, в която живее.