ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

”ШЕПА СВЯТ” ПОКАЗАХА В НДК

4 Юни, 2016

Уникалната фотоизложба “Шепа свят” беше открита в Мраморно фоайе на Националния дворец на културата (НДК) вчера. Тя е част от XXI “Салон на изкуствата” и показва най-добрите фотографии на световноизвестния унгарски фотограф от сирийски произход Бахгет Искандер.
Любителите на визуалните изкуства имат възможността да се докоснат до въздействащите му творби всеки ден до 16 юни. Те провокират въпроси, но и задават отговори. Със сигурност нито един от посетителите няма да си тръгне безучастен от видяното. 
“Поздравявам ви от името на изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош за тази невероятна фотографска изложба. Бахгет Искандер е един много интересен човек, който в “Шепа свят” е показал емоциите, дълбочините, светлините, тревогите и любовта”, каза Снежана Йовева, ръководител отдел “Връзки с институции и неправителствени организации” в Двореца.
“Това е една изложба на забележителен творец, който сам съчетава чудните пътеки на Божията промисъл. Той успява да ни покаже много гледни точки, да ни представя различни сцени, чрез които виждаме човека, града и природата”, каза д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община.
Самият автор също присъстваше на изложбата и благодари на НДК за организацията и подкрепата по реализацията на изложбата. 
Събитието се реализира със съдействието на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет, Унгария.
ПОВЕЧЕ ЗА БАХГЕТ ИСКАНДЕР 
Бахгет Искандер е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария. По професия е инженер, по призвание - фотограф.
Характерна за него е черно-бялата фотография със социална тематика, портретите, пустинните пейзажи и майчинството.
Искандер го занимава философията на човека, чувствителен е към човешката съдба и е ангажиран от вечните човешки ценности. Фотографията му е не само изкуството на момента, а и изкуството на мисленето. Увековечавайки радостта, смеха, тъгата, сълзите, любопитството, възприемчивостта към хубавото, връзките между хората, той става мост между културите.
Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.
Фотограф: Орлин Огнянов