ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПОСЛАНИЦИ И ЗАСТЪПНИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В ДИГИТАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДЕ Е БЪЛГАРИЯ? ЛИТЕРАТУРА МЕЖДУ ГЛОБАЛНО И ЛОКАЛНО“

20 Apr, 2021

Началото е на 22 април в 12:00 часа

Къде между глобалното и локалното е българската литература? Универсална ли е тя в своята чудатост или специфична в своята универсалност? Твърде е рано е да поставяме такива въпроси. На този етап бихме могли да кажем, че независимо от теми и съдържание, българската литература изглежда не е сама – преводачи, издатели и поддръжници доказват тази теза, обединени в програмата на дигиталната конференция „Де е България? Литература между глобално и локално“, организирана от Национален център за книгата – НДК.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 април, между 12:00 и 18:00 ч. В него ще се включат преводачи, издатели и поддръжници художествения превод и международната литературна комуникация. Потвърдено е участието на Анджела Родел, Хеле Далгор, Джузепе дел Агата, Мари Врина-Николов, Ивана Стоичков, Давид Бернщайн, Ханна Карпинска, Ирина Некит (преводачи); Бярне Михаел Йенсън и Жане Мю Далгор, изд. „Jensen & Dalgaard“, Диана Арменто, изд. „Voland“, Сеид Сердаревич, изд. „Fraktura“, Уил Еванс, изд. „Deep Vellum“ (издатели); Ане Бергман-Тахон от Федерация на европейските издатели, Антие Контиус от Програма за „Традуки“, Оксана Саржевская-Кравченко от Програма „i-Portunus“, Екатерина Леондиева от Национален фонд „Култура“, Вероника Петрова от Фондация „Следваща страница“ и Милена Делева от Фондация „Елизабет Костова“ (поддръжници). Модератор на събитието ще бъде Светлозар Желев, Национален център за книгата – НДК.

Събитието предоставя възможност за откриване на диалог и споделяне на гледни точки, важни за българската литература, ситуирани в общата тематична рамка. Конференцията ще се проведе в Zoomна български и английски, с осигурен превод. Събитието бъде излъчено на български език в реално време на страницата на Национален център за книгата – НДК във Facebook, достъпна ТУК. Следете събитието във Facebook ТУК. Пълната програма на конференцията можете да видите ТУК.

Международната конференция „Де е България? Литература между глобално и локално“ е второто тематично събитие, организирано от Национален център за книгата – НДК, след встъпителното издание на „Книгата и държавата“, проведено през 2015-а година.

Проектът се осъществява по идея на Национален център за книгата – НДК, с подкрепата на Национален фонд „Култура“.