ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПО ПОВОД 24 МАЙ НДК В СОФИЯ И ВАРНА ЗАПОЧВАТ АКТИВНА КАМПАНИЯ ЗА ОБНОВЯВАНЕ И ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ПЪЛНИЯ СИ БЛЯСЪК

23 May, 2024

Ръководството на Националния дворец на културата стартира мащабна кампания, чиято цел е обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса, за да се превърне той отново в истински Дворец на културата. Такава кампания вече започна и в НДК – Варна (Фестивален и конгресен център – Варна).
Промените ще бъдат, както отвътре, така и отвън, споделят от НДК и ще засягат, изчистване и освежаване на фасадата, дигитализиране на сградата, богата културна програма, нов живот за емблематични пространства и т.н.
 
По случай празника на българската азбука, просвета и култура, на така наречения„папски балкон“ на НДК е поставена хоругва с образа на Кирил и Методий, идентична визия e монтирана и над централния вход на комплекса във Варна.
Поводът съвпада и със стартиралата вече акция, от ръководството на НДК, за почистване от графитите на фасадите на двете сгради, ще бъдат поставени и предупредителни табели, както и ще бъде осигурена охрана и видеонаблюдение, за да бъдат предотвратени бъдещи вандалски набези. От Столична община са поели ангажимент за импрегниране и изчистване на терасите.
 
От екипа на НДК призовават всички софиянци и гости на столицата, които посещават емблематичната сграда, да бъдат отговорни и да пазят този безспорен символ на културата.НДК е сърцето на София, любимо място на столичани, но освен за развлечение, той е и нещо, с което се идентифицираме и гордеем, затова всички ние, освен да му се радваме, сме длъжни и да го пазим“, убедени са от ръководството. „Същата молба отправяме и към варненци и гостите на морската ни столица“, допълват от дружеството.

Слогънът под портрета на светите братя „Напред, културата е слънце“, който умишлено перифразира химна на Кирил и Методий, идва да подкрепи този призив. „Културата въздига съзнанието на един народ. Тя е слънцето, пътеводната светлина, която огрява и най-мрачните кътчета на душата“, споделя изпълнителният директор на НДК, г-жа Андрияна Петкова.
„Всъщност цялата сграда на Националния дворец на културата - София е изпълнена с тези символи на светлината и постоянното обновление – като се започне от феникса – първото лого на НДК, премине се през емблематичното „Слънце“ на Георги Чапкънов и се стигне до другите произведенията на изкуството, които почти изцяло са свързани с огън, светлина и възраждане
.“, допълват от Националния дворец на културата.