ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НОВОГОДИШЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ В НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

1 Dec, 2023

Новото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал в Националния дворец на културата ще започне на 13 декември и ще продължи до 1 януари 2024 г.
Както всяка година публиката ще може да избира измежду разнообразни събития, сред които опери, мюзикъли, класически, фолклорни и джаз концерти, детски събития, оперети, прожекции и др. По традиция в проявите участие ще вземат, както утвърдени имена, така и млади таланти.
 
Тази зима освен кулминацията на фестивала – Празничният новогодишен концерт на 1 януари 2024 г., зрителите в зала 1 на НДК ще може да видят два мюзикъла, фолклорен концерт и оперетен бал.
 
Официално начало на фестивала ще постави „Калас и Онасис“, организиран от Държавна опера Варна, в партньорство с Националния дворец на културата, който ще направи софийската си премиера на 13 декември от 19:00 часа в зала 1 на НДК.
Операта-мюзикъл на Христос Папагеоргиу разказва с брилянтни певчески и танцови изпълнения историята на оперната дива Мария Калас и милиардера Аристотел Онасис,в чиито роли се превъплъщават талантливите Ева Перчемлиева (сопран) и Мариос Андреу (баритон). Аранжиментът и оркестрацията са на Страцимир Павлов, който е и диригент на продукцията, режисурата е дело на Петко Бонев. Събитието е с участието на Балет и оркестър на Държавна опера – Варна и със специалното участие на оркестър и хор на Национална опера и балет на Албания.
 
На 19 декември от 19:30 часа ансамбъл „Чинари“ ще представи впечатляващ спектакъл по случай 30-годишнината от създаването си. За специалния повод артистите ще покажат най-доброто от своите емблематични събития, сред които: „Магията на танца“, „Траките“, „Ние българите“, „Възрожденски разкази“, „Мистичен ритъм“ и "Готови Ѝ".
В спектакъла ще вземат участие: Трио Булгарина, Група Етнотикс, Чинари Дръмс. Сценарий, хореография и режисура: Асен Павлов и Калоян Павлов.
 
Бляскавата програма в най-голямата зала на НДК продължава на 20 декември от 19:00 часа с мюзикъла от Бродуей „Семейство Адамс“. Софийската премиера се организира от Държавна опера – Пловдив с подкрепата на НДК. Най-мрачното семейство на Америка се развихря в хитовата музикална комедия за любовта, доверието и израстването, с трогателен и разтърсващ обрат.

Музиката и текстът са на Андрю Липа, сценарий: Маршал Брикман и Рик Елис. Спектакълът e с режисьор Петър Одажиев, диригент е Вилиана Вълчева, сценограф - Петко Танчев, костюмите са на Николина Костова – Богданова, хореограф е Амедео Джунта, художник на осветлението е Васко Лисичов, а диригент на хора е Цветан Цветков. Преводът на текста и на песните е на Цветомира Цонева. В образите влизат солистите Керана, Евгений Арабаджиев, Калина Костова, Цвети Пеняшки, Димитър Ангелов, Матей Минчев, Николай Бачев, Даниел Русев, Марияна, Виктор Ибришимов и Мария Атанасова заедно с Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив.

На 28 декември от 19:00 часа зрителите ще се потопят в атмосферата на Новогодишен оперетен бал. Събитието се организира от Музикален театър „Стефан Македонски“ с подкрепата на НДК. Мероприятието обещава да е сред най-мащабните за годината, в духа на класическите виенски балове, с красивата и романтична музика, създадена от оперетните класици - Лехар, Калман и Йохан Щраус – син. Концерт- спектакълът ще впечатли с най-доброто от световната оперетна класика в изпълнение на солистите и хора на Музикалния театър.
 
Богатата програма на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал ще включи няколко любопитни детски събития, сред които спектакълът „Приключения опасни за герои сладкогласни“ по текст на Недялко Йорданов и с музиката на Хайгашот Агасян. Пищният мюзикъл, подходящ за деца и възрастни е на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, постановка - Костадин Бандутов, сценография и костюми -  Даниела Николчева, хореография - Георги Енчев – Гош. Музикалната пиеса ще може да се види на 16 и 17 декември в зала 2 на НДК.
Малчуганите ще могат да посетят и фолклорния концерт за деца на Детски ансамбъл „Росна китка“ (16 декември, зала 11 „Люмиер“), коледния концерт на ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“ (19 декември, зала 11 „Люмиер“), както и традиционния концерт на Детския хор на БНР (21 декември, зала 3).
 
Публиката ще има възможност да види още камерния концерт „Европейски пътешествия“ с участието на Ясен Желев-флейта, Светлана Анчева - обой,                                                   Росен Идеалов – кларинети Надежда Цанова-пиано (14 декември, зала 9);джаз концерта „Брас разходка по Коледа“ на Биг Бенда на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, със солисти Хилда Казасян, Христо Йоцов и Михаил Йосифов (17 декември, зала 3), а също и концерта на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент Теодора Павлович, последван от филма на Георги Тошев „„Васил Арнаудов – диригент на света“(27 декември, зала 11 „Люмиер“), както и концерта „Тайнствената зимна приказка“ на „Тайният оркестър“ с диригент Николай Стоев и солисти: Виктор Костов - пиано, Николай Велков - баритон, Сара Пейчева – сопран, Теодора Тошева – сопран (29 декември, зала 11 „Люмиер“).
 
Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с Празничен новогодишен концерт. В първия ден от новата година в зала 1 на НДК ще прозвучат изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и и солисти - виртуозният цигулар Минчо Минчев и младият, но вече доказал се виолончелист Сион Найман. В програмата са включени произведения от Панчо Владигеров, Чайковски, Дворжак, Офенбах, Гершуин, Хачатурян и и др.