ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НОВИЯТ СЕЗОН В ДНК ЗАПОЧВА С ДВЕ ПРЕМИЕРИ

5 Oct, 2021

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс отново представя интересна програма, която започва още от настоящата седмица.
 
На 6 октомври от 19:00 часа ДНК ще представи премиерния спектакъл SCREENSAVER. Събитието е разработено като част от програмата „Съвременна хореография и танц“ на Локомотива - Център за нови инициативи в изкуството и културата, Северна Македония, и програмата „Residentes“ на TenerifeLAV - Tenerife Laboratorio de Artes Vivas, Испания. SCREENSAVER се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република Северна Македония, Националния културен фонд на България, Garage Collective, TenerifeLAV и Instituto Canario de Desarrollo Cultural - Gobierno de Canarias. Хореографията е на Александър Георгиев. Спектакълът се осъществява в копродукция между ICC (Imaginative Choreographic Center) и ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс.

Още една премиера ни очаква в ДНК на 9 октомври, събота, отново от 19:00 часа. seguir moviendo(в превод: „да продължим да се движим”) е танцова работа на Дарио Бардам, създадена съвместно от ICC (Imaginative Choreographic Center) и Гараж Колектив с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура на България и Giessener Hochschulgesellschaft (GHG). seguir moviendo е общо заглавие, използвано от артистите Сара Рейес, Карлота Мантекон и Дарио Бардам,  в центъра на което лежи въпросът "как мисли танцът?". Тримата творци предлагат използването на едно и също заглавие за различни артистични произведения като опит да се измести разбирането му като индивидуално съкровище(а) и да се признаят колективните взаимоотношения, които неизбежно оформят всичките му възможности.
 
А още тази вечер от 19:00 часа на сцената на културното пространство може да видите ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГОРЕЩИ ТЕЛА #2, където изгряващите хореографи от областта на съвременния танц и пърформанс в България ще представят кратки миниатюри на новите си творчески преследвания.
ГОРЕЩИ ТЕЛА / HOT BODIES е дискурсивна програма, която поддържа, стимулира и образова нови поколения артисти в областта на хореографията и танца. Тази инициатива е предназначена да се проведе в няколко населени места. Второто издание се провежда в София, в сътрудничество с Нов Български университет и ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс.
 
Събитията в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.
 
Билети за всички спектакли може да закупите от касите на НДК, както и онлайн на: www.tickets.ndk.bg