ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК ЩЕ ЗАДЪЛБОЧИ ДИАЛОГА С ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ И СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЪБИТИЙНИЯ ТУРИЗЪМ

23 Apr, 2019

„Крайната ни цел и мисия е да формираме трайна култура в новите публики“. С това послание председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков се обърна към 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм, която бе организирана със съдействието на Министерство на туризма и Столична община, а темата й бе „2019 – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“.
 
Велков взе участие в първия панел от дискусията на тема „Дестинация – София. Визията за развитието на туризма в столицата до 2030 г. Конгресен, културен, събитиен, младежки и фестивален туризъм. Идентичност.“ заедно с Николина Ангелкова – министър на туризма на Република България; Йорданка Фандъкова – кмет на София; Цветан Симеонов – Председател на УС на Българската търговско-промишлена палата; Константин Бояджиев – Управител на „Галакси Инвестмънт Груп“, член на УС на НБТ и Васил Димитров – Председател на Българска фестивална асоциация.

Велков подчерта важността на взаимодействието със Столична община и Национален борд по туризъм в контекста на темата за събитийния и фестивален туризъм. Той позиционира НДК като основен стратегически актив за развитието на съвременния културен и конгресен туризъм в столицата. Велков наблегна на уникалността на сградата и на добавената стойност на залите и пространствата благодарение на вградените в тях произведения на изкуството, които са над 120 в целия Дворец. В допълнение Велков изтъкна няколко важни фактора като продуцирането на проекти с висока творческа стойност, които да привличат както и нови публики от страната, така и такива от чужбина, организирането на локални и международни конгреси и откриването на нови пространства, които да формират фестивална култура. Той още веднъж анонсира откритата сцена на НДК, която ще бъде разположена в Парка зад Двореца, и от май до септември ще е домакин на разнообразни културни проекти.
 
„Потенциалът ни в това отношение е наистина голям и в следващите 10 или 15 години НДК би могъл да бъде една изключителна платформа на всичките тези политики“, категоричен бе Велков.

Участниците в панела са обединиха около тезата, че София все повече се превръща в творчески и бизнес ориентиран град с увеличаваща се посещаемост. Проучванията сочат, че в Национален дворец на културата както и в другите културни институти и зали в София се предлагат събития на световно ниво със средна цена на билета около 3-4 пъти по-ниска от тази в Европа, което е уникална възможност за привличане на културни туристи. „Усилията ни трябва да са в посока по-добра информираност с цел привличане на туристите, а българите да останат тук и да инвестират в наши събития, в нашата столица и нашите градове“,  заключи Велков. 

Фотограф: Орлин Огнянов