ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК ще свети в розово на 1 октомври

30 Sep, 2021

 
Така за пета поредна година започва Световният месец за борба с рака на гърдата

Фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово в 19:30 часа на 1 октомври. Розовият цвят символизира битката с рака на гърдата, а месец октомври е обявен официално за Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза.

С осветяването на НДК се поставя началото на информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, която за поредна година е организирана от Първа САГБАЛ „Света София“, с подкрепата на Столична община. В кампанията с организиране на безплатни прегледи се включват болници в София, Плевен, Варна и Стара Загора.

Ракът на гърдата е сред най-често срещаните онкологични заболявания. В България се диагностицират около 3500 жени годишно. Ако бъде открито навреме, заболяването е лечимо, напомнят специалистите от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“. Именно затова профилактиката е изключително важна.

В Първа САГБАЛ „Света София“ ще се извършват безплатни мамологични прегледи всеки понеделник от 8 до 12 ч. Прегледите започват от 4 октомври, като заради предприетите противоепидемични мерки, свързани с Covid-19 ще могат да бъдат преглеждани по 20 жени във всеки от посочените дни. Необходимо е желаещите  предварително да запишат своя час на тел.02/44 70 204.

В инициативата с безплатни прегледи се включва и "УМБАЛ - Д-р Г. Странски" ЕАД - гр. Плевен.  Прегледите ще се извършват в Онкохирургичен кабинет, във вторник и петък, във времето от 12,00 до 14,00.

В инициативата на Първа САГБАЛ „Света София“  се включват също и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна и УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ – Ст. Загора.