ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК ОТБЕЛЯЗВА 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КРИКОР АЗАРЯН СЪС СПЕКТАКЪЛА „ИВА Е ОНЛАЙН“ И ОБНОВЕНО ПРОСТРАНСТВО ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА

11 Mar, 2024

Поради кончината на Негово Светейшество Патриарх Неофит и обявения национален траур, честването на 90 годишнината от рождението на Крикор Азарян се отлага за 25 март. Чакаме ви на новата дата в театър "Азарян" от 19.00 часа!


С авторския моноспектакъл „Ива е онлайн“ Националният дворец на културата, съвместно с Фондация "Проф. Крикор Азарян и Театър 199 "Валентин Стойчев", ще почетат рождението на големия театрален режисьор Крикор Азарян. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата и ще се състои на 15 март, когато незабравимия Коко, както го наричат близките му хора, щеше да навърши 90 години.
 
Постановката е с участието на Ива Тодорова, студентка на професора, а режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, започната през 2015 г., според която всяка година учениците и приятели на Азарян отбелязват раждането му със специално събитие и споделят спомени и случки, свързани с него.
След представлението Фондация „Проф. Крикор Азарян” отново ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство, като носителят й до последно се пази в тайна.
 
Зала 2 „Азарян“ в НДК ще посрещне публиката с обновен облик и отново ще приеме името Театър Азарян, както беше известна последните години. Пространство ще продължи да се използва активно за отдаване под наем на продукции, свързани със сценичните изкуства – театрални, танцови и музикални спектакли, за каквито е създадена и самата залата, убедени са от новото ръководство на Националния дворец на културата. Техният стремеж е тя да заживее пълноценен живот и програмата й да бъде разнообразна и богата през цялата година, както и да продължава да съхранява духа и енергията на емблематичния творец, чието име носи.
 
Тази игра става с взаимна любов и вяра. Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса.”, това е един от паметните цитати, завещани от Азарян и принцип, който екипът на НДК ще се старае да спазва.
 
 
Повече за ИВА Е ОНЛАЙН
авторски спектакъл на Ива Тодорова
постановка: Стоян Радев
сценична среда: Момчил Алексиев, Елица Георгиева
музика: Емилиян Гацов-Елби
 
След грандиозния успех на моноспектакъла „ПРИЯТНО МИ Е, ИВА!“, удостоен с множество награди, актрисата ИВА ТОДОРОВА и режисьорът СТОЯН РАДЕВ ни отправят нова покана.
Този път „ИВА Е ОНЛАЙН“.
Героинята отново е сама на сцената, в свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации. Дигитален и реален свят, от който зрителят не желае да си тръгва, защото го усеща уютен, абсурден или взривно смешен като собствения си живот.
„Аз пиша трагедии, а хората се смеят“ – казва Ива в едно интервю.
Нейните спектакли не могат да се разказват, това са представления за всичко. Този път темата е любовта, но дали любовта може да бъде тема на представление, дали отново остава недосегаем, необясним светлинен миг, или е непрестанна ежедневна грижа за другия, себе си и света?
Две награди „Икар“ – за драматургичен текст и за най-добро представление за 2022 г., номинация „Аскеер“ 2022 за моноспектакъл, както и две номинации „Икар“ 2022 – за водеща женска роля и за режисура.
 
Билети на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg