ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАГРАДЕНИЯТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ „АЗ, КАПИТАНЪТ“ С ПРЕМИЕРА НА КИНОМАНИЯ

13 Sep, 2023

Тазгодишното издание на „Киномания“ отново представя най-доброто от световното кино през настоящата година. Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика „Аз, капитанът“ на режисьора Матео Гароне, носител на наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, продукцията е отличена и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар. 
„Аз, капитанът“ проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Според мотивацията на венецианското жури филмът е „разтърсваща съвестта модерна одисея“, а режисьорът Матео Гароне „умее да преследва амбициозни идеи, въпреки огромните трудности да постига истинност в интерпретацията и чрез разказ между съня и реалността да предаде универсално послание за съпротива и солидарност“.

За да постигне автентичност на изпълнението, Матео Гароне запознава актьорите си със сценария едва в началото на всеки снимачен ден. Благодарение на този подход и безспорния си талант, младият непрофесионален актьор Сейду Сар печели сърцата както на публиката, така и на журито.
Филмът ще бъде част от програмата на „Киномания” благодарение на дистрибутора „Бета Филм”.

Очаквайте новини и за други нашумели филми, които ще имат своята премиера на фестивала.

37-ото издание на Киномания ще се проведе от 16 ноември до 3 декември. Организаториса Националниятдворец на културата и Фондация „Имам идея“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Столична община.