ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Концерт-спектакъла “Ясна Зорница” с нова дата

16 Dec, 2022

Смяна на датата на концерт-спектакъла “Ясна Зорница”

Ето какво пишат организаторите на събитието:

 
"Първият самостоятелен концерт на народната певица Петя Панева - “Ясна Зорница” е с нова пролетна дата - 26 март 2023 година.
 
Билетите с предходната дата - 23 декември - ще важат без презаверка, а при желание ще могат да бъдат върнати, като зрителите ще могат да го направят по начина, по който е била направена покупката им в срок до 23.02.2023 г.

Малко след първа пролет, на 26 март в зала 1 на НДК, най-младият глас на фолклорното пеене- Петя Панева ще зарадва почитателите си с първи самостоятелен концерт “Ясна Зорница”. В бляскавото музикално събитие ще имаме възможност да се насладим на емблематични народни песни, аранжирани специално за събитието от големия композитор Георги Андреев, който е диригент на концерта.
 
Изпълненията на Петя Панева са възраждане на най-добрите традиции на българския народен песенен фолклор, които са се запазили през столетията, изпяти от нея брилянтно, с чисто и неподправено звучене.” - споделя Георги Андреев. 
 
Концерт-спектакълът ще омагьоса публиката, освен с новаторски подход в подбраните песни, така и с още по-внушително звучене, благодарение на Симфоничен оркестър Враца и солистите на ДФА “Филип Кутев”. В събитието участие ще вземат още популярни изпълнители, които засега организаторите запазват в тайна.
 
***
Петя Панева е първият победител в “Гласът на България”, който спечели телвизионния формат с изпълнения на народна музика. Талантливата млада певица успя да грабне сърцата на всички българи с яркия си глас и любовта си към фолклора. Петя пее от 4 годишна на много и различни сцени. Завършва НУИ “Добри Христов”, гр. Варна със специалност ударни инструменти. Висше образование завършва в НМА “Панчо Владигеров”. Била е част на хор “Ваня Монева”, както и негов солист. Две години е била част от ДФА “Филип Кутев”. През 2019 участва в турнето на Нешка Робева “Шоу без име”. Има съвместни изяви с един от най-големите кларинетисти на България- Иво Папазов- Ибряма. С нейно участие са многобройни записи на БНР с оркестъра за народна музика. През 2022 ще излезе и първият и съвместен албум с оркестъра за народна музика на БНР. Носител е на много награди, както в България, така и в чужбина. Част от тях са: Специална награда на конкурс “С песните на Калинка Вълчева”, Специална награда на конкурс “С песните на Вълкана Стоянова”. През 2017 печели възхищението на журито и публиката на конкурса “Пирин фолк” като завоюва 3 награди-Първа Награда на журналистите, Първа награда на фестивалното жури, както и Награда на публиката.  
 
Композиторът Георги Андреев и главен художествен ръководител на ДФА „Филип Кутев“ е създал множество произведения за солисти, хор, симфоничен оркестър, кантатно - ораториални жанрове, камерен оркестър, народен ансамбъл, камерна музика, вокална музика, както и над 1000 аранжимента на песни и пиеси от много различни жанрове. Произведенията му са неизменна част от репертоара на симфонични оркестри, камерни оркестри, ансамбли и солисти, както и от програмата за концертите на Фортисимо Фест. Над 80% от сегашния репертоар на НФА " Филип Кутев" е съставен от негови произведения. 
Като композитор, диригент и изпълнител Георги Андреев е реализирал над 20 изцяло авторски концерта у нас и в чужбина. По негова музика Националният ни отбор по Художествена Гимнастика печели множество медали от Олимпиади, Световни и Европейски първенства. През 2016 и 2017 реализира редица съвместни концерти със световно известния цигулар Найджъл Кенеди, както и с Жан Люк Понти и Роберт Плант като композитор и инструменталист.
 
Последната му награда, наред с десетките му отличия е "Кристална лира 2022" за върхови постижения в областта на българското музикално-изпълнителско и танцово изкуство."