ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИЗЛОЖЕНИЕ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ НА ВОДЕЩИ КИТАЙСКИ КОМПАНИИ ЗАПОЧНА В НДК ДНЕС

12 Sep, 2024

Изложение на продукти и услуги на водещи китайски компании започна тази сутрин в Националния дворец на културата. Форумът е в чест на 75 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. Събитието ще продължи до 14 септември и освен експозиция на технологични продукти, които посетителите на Двореца могат да разгледат във фоайето на южния вход на НДК – А6, ще се състои и от бизнес срещи на търговци и производители от двете страни.

Речи на държавния ни глава Румен Радев и посланика на Китайската народна република Дай Цинли поставиха начало на първия ден от програмата. Президентът Радев заяви очакванията си в България да бъде открит клон на китайска банка, да се развива още прозиводството на електромобили и компоненти в страната ни, както и авиолиния София-Пекин. За Нейно Превъзходителство Дай Цинли е от особена важност фактът, че обемът на двустранната търговия между България и Китай се е увеличил от 1,8 до 4,2 милиарда щатски долара през последните 8 години.

Като домакин, за Националния дворец на културата това е вторият голям технологичен форум на търговски взаимоотношения с азиатската държава в последните 5 години.