ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИЗДАТЕЛКАТА БОЖАНА АПОСТОЛОВА С НАГРАДА „ПЕРОТО“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС ЗА 2020 ГОДИНА

7 Nov, 2020

Белослава Димитрова, Теодора Димова, Деметра Дулева, Цвета Брестничка и Ирина Некит спечелиха литературното отличие в петте основни категории на наградите

„Вече 30 години издавам само българска литература с единствено желание – духовният ръст на българите да се чуе по света и България да качи няколко стъпала нагоре. Издала съм повече 1300 книги и на всяка една от тях съм се радвала като на свое внуче. Пожелавам си и за в бъдеще да се раждат талантливи хора, които да продължават да пишат“, с тези думи голямата издателка, поетеса и писателка Божана Апостолова прие наградата за цялостен принос за 2020 година на Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“. Наградата ѝ бе връчена от Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК, който подчерта, че макар журито и ръководството на НДК да са излъчили своя фаворит за наградата, то голямата награда днес е за всички присъстващи, които пишат, издават и са на първа линия в грижата за духовността на всички четящи хора.

Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ отиде при Цвета Брестничка и книгата „Небивалици с буквите от А до Я“, илюстрирана от Албена Каменова. В категорията „Поезия“ отличие спечели Белослава Димитрова за „Месо и птици“. За публикувания поетичен превод от български на румънски език на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова приз в категория „Превод“ получи Ирина НекитТеодора Димова е лауреат на наградите в категория „Проза“ с романа   „Поразените“. „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева стана победител в категорията „Дебют“.
 
„Краят на днешната церемония е голямо начало за много хора, които се надявам да посегнат към номинираните и наградените книги и да ги прочетат, защото смисълът на всяка награда е именно да насочим светлината към тези малки бисери, които има в българската литература“, призова Светлозар Желев – ръководителят на сектор „Национален център на книгата”.

Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

Журито на награди „Перото” през 2020 г. бе в състав: Елена Алексиева, Лора Филипова, проф. дфн Милена Кирова, Тодора Радева, проф. дфн Цочо Бояджиев.